Tajland, zavodljiv na milion načina

531
views
Tajland plutajuća pijaca
Tajland plutajuća pijaca

Kada se pomene Tajland, prvi pridev koji većini padne na um je – egzotično. Nije netačno, ali se pod egzotikom uglavnom podrazumevaju čuvena tajlandska masaža i netaknuta priroda.

Tajland zaista može da ostavi bez daha prirodnim lepotama, ali je mnogima zanimljiv po čudima savremenog doba i kao jedna od najrazvijenijih zemalja sveta. Za to je zaslužna proizvodnja informatičke opreme i drugih sofisticiranih proizvoda visoke tehnologije.

Osmesi i zbunjujući kontrasti
Kraljevina Tajland nalazi se u jugoistočnoj Aziji. Na jugu izlazi na Tajlandski zaliv i Južno kinesko more, a kopnom se graniči s Malezijom. Na zapadu je granica s Mjanmarom, nekadašnjom Burmom, na severoistoku s Laosom i na istoku s Kambodžom. Jedna je od najnaseljenijih zemalja na svetu, a stanovništvo dominantno čine Tajlanđani, ali i potomci Kineza, čiji uticaj je ostavio dubok trag kroz zanimljivu i zamršenu istoriju ovog dela sveta. Bangkok, glavni grad zemlje, istovremeno može da vas ostavi bez daha svojim lepotama i da vas šokira kontrastima. Čini se kao da Tajlanđani nikada ne skidaju osmeh s lica. Skromni su i samo malobrojni poznaju luksuz.

Gosti iz celog sveta ovde uživaju u spomenicima ostataka drevnog kraljevstva, u povoljnim uslugama, šopingu i iznad svega gostoljubivosti, kako u Bangkoku, tako i u turističkim rajevima poput Puketa ili Pataje.

Tajland
Tajland

Sviknuti na monsunske kiše
Sezona monsunskih kiša (ruedu fon) traje od juna do oktobra. Tajlanđani su svikli na veliku vlagu u tom periodu dok je stranci teško podnose. U Tajlandu preovladava tropska monsunska klima. Na jugu je izražena vlažna ekvatorijalna, dok je na severu vlažnost vazduha značajno manja, a klima blaža. U kontinentalnim pokrajinama postoje tri godišnja doba: sveže, vrelo i kišno. Sezone su jasno definisane, pa između novembra i maja traje period kiša u najvećem delu zemlje. Sveža sezona traje od novembra do februara, a vrela od marta do maja. U južnim, priobalnim delovima zemlje postoje samo vrela i kišna sezona. Mada, za naša shvatanja u Tajlandu je relativno toplo tokom većeg dela godine, temperature počinju da se penju u januaru i to je vreme kada turisti preplave ovu zemlju.
Oni koje privlače samo plaže Tajlanda svoje sunčano mesto u pesku mogu da nađu u svako doba godine. Naime, dve tajlandske obale imaju različite periode kišne sezone. Na Andamanskoj ili zapadnoj obali, gde se nalaze Puket, Krabi i Pi Pi ostrva, kiše padaju od aprila do oktobra, dok na istočnoj obali, u Tajlandskom zalivu, gde su poznata turistička odredišta Ko Samui, Ko Pangan i Ko Tao, najviše kiše pada između septembra i decembra.

Tajland plaža
Tajland plaža

Kuhinja koja je osvojila svet
Azija je ogroman prostor bogate kulinarske bašine na kom se spajaju različite kulture i uticaji. Azijska kuhinja se grubo može podeliti na istočno-azijsku koju baštine Kina, Japan i Koreja, dok su predstavnici jugoistoka Azije Tajland, Vijetnam, Malezija i Singapur. Tajland osvaja i zavodi na milion načina, a ono što nikoga ne ostavlja ravnodušnim jesu bogatstva i različitosti čuvene kuhinje koja je po popularnosti pretekla kinesku.  Tajlandska kuhinja ima svoje obožavaoce širom sveta. Koreni njene slave leže u neponovljivim ukusima i neobičnim spojevima istočne i zapadne kulture. Kuhinja je izrazito aromatična i pikantna s obiljem povrća, voćki, raznovrsnih začina, te plodova mora i mesa. Kako je Tajland najveći svetski proizvođač pirinča, ova žitarica je neizostavni dodatak svakom jelu.

Tai kuhinja (thai) proizvod je tradicionalnog istočnjačkog, ali i sve glasnijeg zapadnjačkog kulinarskog uticaja. Lagana je, visoke nutritivne vrednosti i niskog udela masnoća, a odlikuje je jednostavnost pripreme uz poznavanje i razumevanje osnovnih zakonitosti mešanja sastojaka i kombinovanja ukusa.

Pad-thai
Pad-thai

Sosovi greju i hlade
Izuzetni ukusi, teksture i boje tajlandskih specijaliteta postižu se izborom i kombinovanjem potpuno svežih sastojaka. Tajlandska kuhinja se ne može ni zamisliti bez čili papričica, belog i crnog luka, korijandera, tajlandskog bosiljka, limete, metvice, limunove trave (lemon grass), kafir limete, galangala i tamarinda. Tajlanđani pripremaju brojne i maštovite varijante karija, a najslavniji su crveni, zeleni i žuti (massaman). Veoma spretno pripremaju pirinčane, takozvane staklene rezance, kojima dodaju kokos, banane, ananas, papaju, mango, kikiriki, ali i meso, lignje, škampe i mnoge morske plodove neobičnog izgleda, koji su prava atrakcija za turiste.

  • Tajlandski sosovi su jedinstveni po tome što se osim ukusa njima reguliše i toplota jela.
  • Slankasti ukus smeđeg ribljeg umaka (nam pla), dobijenog iz račića i manjih riba, prepoznaje se u skoro svakom jelu.

Osnovne tehnike pripreme hrane su: quick fry ili brzo prženje, stir fry, prženje uz konstantno mešanje, i deep fry, prženje u dubokom ulju. Pored toga, meso se kuva na pari, u vodi ili supi i griluje se.

Tajlandska jela s roštilja su poseban doživljaj jer meso nije u glavnoj ulozi. Najčešće se griluju voće, povrće, ribe, škampi i morski plodovi. Uz grilovane namirnice poslužuju se jamovi (yam), salate sa neverovatno raznolikim sosovima i dipovima.

Satay roštilj
Satay roštilj

Jin i jang na tanjiru
Kao iskreni Budisti, Tajlanđani i u pripremi jela nastoje da postignu harmoniju, pa za njih postoje jin i jang namirnice.

  • jang namirnicama pobuđuju osećaj toplote, ubrzavaju puls i pospešuju razmenu materija u organizmu. Jang namirnice su čili, đumbir, galangal i limunova trava, dok su plodovi mora i povrće blage, jin namirnice koje hlade.

Biljka limunova trava, ključna namirnica tajlandske kuhinje, izgleda kao trava, miriše na mentu i ima ukus sličan limunu. Vrsta limete, kafir limeta, ima jaku aromu citrusa i u tajlandskoj kuhinji se najčešće koristi za zgušnjavanje supa. Riblji sos je takođe neizostavan ukus ove kuhinje. Tajlanđani jela ne sole, već u njih dodaju slani riblji sos.
Mnogi tajlandski recepti počinju seckanjem belog luka i prženjem na ulju. Gotovo da se ne može zamisliti jelo bez belog luka. Tu su i čili papričice koje Tajlanđani ponekad grickaju između obroka. Specifična je sorta prik kee noo, dugačka svega centimetar i izražene ljutine. Usitnjene čili papričice sastavni su deo ribljeg umaka.

Kari sa kokosom
Kari sa kokosom

Hrana je svuda
Kokosovo mleko (ga ti) osnova je mnogih tajlandskih karija i slatkih jela. Dobija se mešanjem narendanog mesa zrelog kokosa s vrućom vodom i potom istiskivanjem soka iz smese. Galangal je vrsta đumbira, poznat i kao plavi đumbir, koji ima blaži ukus i nešto drugačije izgleda. Galangal se dobro slaže s osnovnim namirnicama, a jelima daje posebnu kiselkastu aromu koja neutralizuje miris mesa.

Ulična (rečna) hrana
Ulična (rečna) hrana

Ipak, slatko je osnovni ukus tajlandske kuhinje, pa se tradicionalna jela najčešće slade palminim šećerom. Najpopularniji i strancima najzanimljiviji je jasmin pirinač. Ima svetlo i dugo zrno koje pri kuvanju otpušta divnu aromu jasmina. Osim što je najveći proizvođač pirinča na svetu, Tajland nosi i prestižnu titulu proizvođača pirinča vrhunskog kvaliteta.
Širom Tajlanda hrana je sveprisutna na ulicama ili u čamcima. Većina stanovništva živi u malim prostorima u kojima nema mesta za kuhinje, pa je tradicija da se jede na ulici, u pokretnim mini-kuhinjama, malim restoranima ili široko otvorenim letnjim restoranima. Putopisci kažu da nigde na svetu ne postoji tolika i tako kvalitetna ponuda ulične hrane. Nesviklim zapadnjacima može da zasmeta mešavina mirisnih, vrelih isparenja, ali se brzo navikavaju, te budu očarani kuhinjom koja iznenađuje sva čula.

Njegovo veličanstvo, vok
Priprema hrane na Tajlandu nezamisliva je bez voka (wok). Najbolji su oni teški, od nerđajućeg čelika koji se stavljaju na otvoreni plamen. Masna patina koja se vremenom stvara na voku deo je njegove magije i zato se ova posuda nikada ne pere deterdžentima ili, ne daj bože, u mašini za sudove. Briše se krpom ili papirom, i to je sasvim dovoljno. U voku se mogu pripremati supe, sosovi, variva, salate. U njemu se pohuje u dubokom ulju ili se jelo prži uz stalno mešanje.

Običajni bonton

  • Iako su Tajlanđani poznati kao veoma tolerantni i gostoljubivi, jako su osetljivi i uvrediće se na nagoveštaj kritike monarhije ili budizma, koji ispoveda 95 odsto od 65 miliona stanovnika.
  • Na Tajlandu uz jelo ne serviraju noževe, a stavljanje hrane u usta viljuškom je krajnje nepristojno. Jede se tako što se u levoj ruci drži viljuška kojom se hrana premešta na kašiku u desnoj ruci.
  • Kada vas Tajlanđanin pozove na večeru, prihvatite da se hrana uzima iz brojnih zajedničkih tanjira. Na tanjir se za početak stavlja porcija pirinča.
thai-curry
thai-curry

Gastro-lekcija za porudžbinu bez greške
– Tom yam – najpoznatija tajlandska supa, intenzivno ljute arome, pravi se od svežih začina poput galangala, limunove trave i kafir limete
– Tom yam goong – ljuta supa od račića
– Pad thai – pirinčani rezanci sa začinskim biljem i ribljim sosom, a prave se i sa piletinom, tofuom ili škampima
– Gaeng phet – crveni kari sa sušenim crvenim papričicama
– Gaeng khiew-waan – slatki zeleni kari sa svežim zelenim papričicama
– Satay – grilovano meso, obično svinjetina ili piletina, servirana s umakom od kikirikija (uticaj Indonezije)
– Yam – salate sa umacima, staklenim rezancima (yam wun sen) i morskom hranom (yam talae)
– Massaman curry – žuti kari, obično s govedinom
– Som tam – salata od papaje
– Khao pad supparot – pirinač s ananasom
– Gaeng som – supa od papaje
– Kang kiew wan kai – zeleni pileći kari
– Gai pad prik haeng – piletina s ljutim papričicama i oraščićima
– Gaeng joot woon sen – supa sa staklenim rezancima
– Nam prik – preliv od svežeg čilija, ribljeg sosa i soka limete koji se jede s pirinčem
– Kai yang ison – grilovani komadići kruške s umakom od meda i začina
– Pad see ew – pržena testenina sa soja-sosom i svinjetinom ili piletinom

Tekst: Branka Gajić