Mariniranje – 3 recepta za marinade

1109
views
Mariniranje

Mariniranje ima dve važne uloge, prva je da pojača ukuse hrane, a druga da je učini mekom i sočnom

Mariniranje je proces koji je nekada imao važnu ulogu, da se hrana sačuva tokom dugih putovanja brodom. Danas se koristi kako bi se istakli ukusi i kako bi se hrana učinila mekom i sočnom.
Postoji nekoliko načina mariniranja, a za svaki je važno da se meso ili riba dobro osuše pre početka:
  1. Mariniranje u posudi, komadi su potpuno prekriveni marinadom. Za ovu vrstu mariniranje se koriste posude otporne na kiselinu – od stakla, zemljanog ili plastičnog materijala. Auminijum i drugi metali mogu reagovati sa kiselinom i narušiti ukus. Posuda se zatim prekriva i ostavlja da se ohladi u frižideru.
  2. Vakuumsko mariniranje. Mariniranje se može znatno ubrzati uz pomoć vakuum uređaja. Ova metoda se najčešće koristi u ugostiteljstvu. Niski pritisak uzrokuje usisavanje marinade direktno u hranu. Ovaj proces znatno skraćuje vreme mariniranja.

Vreme mariniranja
Vreme mariniranja uvek zavisi od vrste hrane, sastojaka – i svrhe mariniranja. Mešavine koje sadrže mnogo kiseline čine meso nežnim, ali ga uništavaju ako se ostavi da deluju predugo. U slučaju marinada na bazi ulja, bez kiseline u njima, komadi se mogu duže marinirati.

Marinade
Marinade
Marinada sa medom i čilijem (500ml)
Sastojci: 2 čilija.  8 kašika meda, pulpa od 1 štapića vanile, 4 zvezde anisa, 100 ml soja sosa, 250 ml ulja kikirikija
Priprema: Iseckati čili na prstenove. Dobro ih promešati sa pulpom vanile, medom, zvezdanim anisom i soja sosom. Zatim dodati ulje.
Marinada sa lukom (400ml)
Sastojci: 2 crna luka, 2 crvena luka, 2 češnjaka belog luka, 1 kašika bibera, 6 listova lovora, 1 kašičica bobica kleke, 1 kašičica kima, 1 kašičica soli, šaka začinskog bilja (ruzmarin, peršun, itd.),  250 ml biljnog ulja
Priprema: Crveni luk i beli luk oguliti i narezati na tanke prstenove. Na krupno iseckati začinsko bilje i pomešati sa začinima. Dodati ulje.
Tandori marinada sa jogurtom (500ml)
Sastojci: 500 g jogurta (10% masti), 1-2 kašike tandoori paste, 1 limun, 1 mali koren đumbira iseckan,  ½ korijandera fino iseckan
Priprema: Pomešati jogurt i tandoori, dodati malo limunove kore i sok od limuna.Dodati korijander, dobro promešati sve zajedno.