Jogurt
 • Broj pregleda 3282

Planirenja aktivnosti i obroka za viši nivo energije

Deset  saveta kako da svakodnevnom fizičkom aktivnošću i pametnim planiranjem obroka podignete nivo energije u organizmu

Pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i popodnevni odmor glavni su pokretači pozitivne energije

 1. Dok obavljate rutinsku jutarnju higijenu, na primer dok perete zube, uradite nekoliko vežbi za noge i zadnjicu, podižući noge unazad i u stranu. Preporučeno je prati zube tri minuta, što je dovoljno vremena za jednu seriju vežbi.
 2. Ako ste krenuli u šetnju gradom ili u razgledanje, vaša aktivnost je već započela, ali izbegavajte prečice i električne stepenice.
 3. Svakodnevni odlazak na posao tramvajem možete pretvoriti u kratku vežbu ako izađete nekoliko stanica ranije i prošetate do posla. Ako vam nije previše daleko, idite na posao biciklom.
 4. Nakon dužeg sedenja na poslu izađite i prošetajte oko zgrade ili jednostavno napravite krug unutar zgrade po stepenicama i hodnicima.
 5. Na godišnjem odmoru, umesto da se brčkate u moru, odredite sebi rutu i otplivajte nekoliko dužina.
 6. Odlazak u prodavnicu takođe može biti koristan za podizanje energije, tako što ćete nekoliko puta podići kese iz prodavnice, kao da dižete tegove.
 7. Doručak spremite prema formuli: maline + žitarice za doručak + acidofil (probiotik koji se najčešće nalazi u jogurtu) + bademi + cimet, dok užine mogu biti sveže voće, voćni sladoled, smrznuti jogurt ili salata.
 8. Ručak pripremite prema formuli: letnja mešana salata +  kuvani krompir + sardine ispržene na malo ulja + maslinovo ulje + peršun i beli luk.
 9. Večeru spremite prema formuli: krastavac + kuvana testenina (hladna) +  sveži kravlji sir i pavlaka + maslinovo ulje + biber.
 10. Posle ručka priuštite sebi odmor, ali ne idite u krevet, već se zavalite u udobnu naslonjaču ili sofu. Naučnici navode da se odlaskom u krevet popodnevni odmor pretvara u dugi san, što nije preporučljivo jer se time narušava noćni san. Zato je najbolje odmoriti pola sata u hladovini i onda otići u šetnju gradom ili se okupati u moru.

Autor: dr.sc.Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh

Podelite

Tri načina da efikasno podignete nivo energije

Next Story »

Bacanje hrane