Sir
  • Broj pregleda 2745

10 zemalja u kojima se najviše jede sir

Prema drevnoj legendi, sir je nastao slučajno, kada je arapski trgovac svoju zalihu mleka stavio u torbu napravljenu od stomaka ovce, a zatim proveo ceo dan u pustinji. Mleko se usirilo u torbi zbog vreline sunca, i došlo je do odvajanja sira i surutke. Te noći trgovac je surutkom ugasio žeđ, a sirom je zadovoljio glad.

Veruje se da su putnici iz Azije doneli umetnost pravljenja sira u Evropu. Sir je pravljen u mnogim delovima Rimskog carstva, pa su Rimljani doneli umeće pravljenja sira u Englesku. Tokom srednjeg veka – od pada Rimskog carstva do otkrića Amerike – monasi su usavršili pravljenje sira u manastirima širom Evrope. Tako je gorgonzola napravljen u dolini Po u Italiji 879. godine, a Italija je postala centar Evrope za pravljenje sira tokom 10. veka. Rokfor se takođe pominje u drevnim zapisima iz 1070. godine u manastirima u Francuskoj.

Pravljenje sira je nastavilo da cveta širom Evropi i sir je postao namirnica zastupljena u svakodnevnoj ishrani. Hodočasnici su na svoji putovanjima u Ameriku u 1620.godini u svojim zalihama hrane nosili sir, pa se tako pravljenje sira brzo proširilo i u Novom svetu. Iako popularan, u Americi se sve do 19. veka sir pravio isključivo u samostalnoj proizvodnji. Tek 1851.godine se pojavila prva fabrika sira u Sjedinjenim Državama.

Sir

Sir

Kada danas pričamo o popularnosti i potrošnji sira, nije veliko iznenađenje da se u prošloj godini širom sveta prodalo 2.4 miliona tona sira, što je 2% više u odnosu na prethodnu godinu. Nije ni veliko iznenađenje da narod Francuske konzumira više sira nego bilo koja druga nacija na zemlji.

Prema izveštaju Međunarodne federacije za mlečne proizvode, u 2013. godini jedan stanovnik Francuske je u proseku pojeo 25.9 kilograma sira u odnosu na drugoplasiran Island ( 25.2kg ) i trećeplasiranu Finsku ( 24,7 ).
Iako Engleska proizvodi više sorti sira po glavi stanovnika nego bilo koja druga zemlja, Britanija ne spada u top 10. Njihova potrošnja se može oceniti osrednjom sa 11.6kg, iza Amerike koja troši 15.4kg po stanovniku .

1. Francuska 25.9
2. Island 25.2
3. Finska 24.7
4. Nemačka 24.3
5. Estonija 21.7
6. Švajcarska 21.3
7. Italija 20.7
8. Litvanija 20.1
9. Austrija 19.9
10. Švedska 19.8

 

Podelite

Najčudnija hrana i piće na svetu

Next Story »

Spice Up Shop – Začinite svakodnevicu