Bocuse d’Or – Najelitinije kulinarsko takmičenje na svetu

723
views
Bocus
Bocus

Najprestižnije gastronomsko takmičenje na svetu Bocuse d’Or  okupilo je u francuskom gradu Lion, najveća imena kulinarstva sa ciljem da se izabere – najbolji kuvar na svetu.

U finalu ovog takmičenja koje se održava svake druge godine, veštine je odmerilo 24 ekipe kuvara iz svih krajeva sveta. Takmičari su imali zadatak da pokažu vrhunsku kreativnost, spontanost i umeće u okviru izabrane kategorije (riba i meso). Za jela su se koristili unapred zadati sastojci, a svaka zemlja je imala slobodu da predstavi svoju kulinarsku kulturu što je donosilo dodatne poene. Zanimljivo je da je obavezno povrće bilo celer, komorač, praziluk i bundeva (butternut tikvica).

Takmičarski tanjir
Takmičarski tanjir

S obzirom na renome takmičenja pobednik nosi epitet – najboljeg kuvara na svetu. Zlatna medalja ove godine otišla je u Norvešku, kuvaru Orjanu Johanesenu. Srebrnu medalju je osvojio Amerikanac Filip Tesier, a bronzanu medalju Šveđanin Tomi Milimaki.

Glavni sponzor i partner Bocuse d’Or je METRO Cash & Carry, vodeći svetski veleprodajni lanac, koji je najboljim kuvarima sveta obezbedi najkvalitetnije sastojke za pripremu vrhunskih specijaliteta tokom velikog finala.