Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

12021
views
Kinoa
Kinoa

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana.

Pritom, ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo žilavu strukturu i orašasto-žitni ukus. Najrasprostranjenija je kinoa bele boje, koja ima vazdušastiju teksturu i prefinjeniji ukus od svojih crvenih i crnih rođaka koji su hrskaviji i jačeg ukusa.

Kinoa se može koristiti na stotinu načina. Interesantna je i hranljiva zamena za pirinač, kuskus i sočivo. Može da zameni krompir u kroketima, knedlama i ostalim vrstama krompir-testa ili poh-mase. Može se dodavati u supe, čorbe, variva, gulaš, pa i u salate. Mlevena kinoa je idealna zamena za brašno u pripremi poslastica bez glutena.

Kinoa
Kinoa

Kinoa se obično kuva kao i pirinač. Važno je dobro isprati sirovu namirnicu, jer je neoprano zrno obloženo gorkim prahom- saponinom. Ustaljena praksa je da se zrna (bilo isprana ili ne) potopi u vodu 10 minuta pre kuvanja.

Na pakovanju uglavnom postoji uputstvo za pripremu, ali opšte pravilo je da se 200gr kinoe stavi u 300-400 gr vode ili supe i dovede do ključanja, a onda se smanji temperatura i kuva na laganoj vatri u poklopljenom sudu 15-tak minuta dok ne omekša ili dok ne upije svu tečnost.

Neki kuvari posle 10 minuta sklone sud sa vatre i ostave ga poklopljenog da se dokuva u sopstvenoj toploti.

Za tostiranje ili suvo pečenje kinoe potrebno je da isperete zrna i da ih u malim količinama stavljate na umereno zagrejan tiganj, uz kostantno mešanje po dnu tiganja. Kada se isuše, počeće da pucketaju i da šire neodoljiv orašast miris.