Festival “Okusi Mediteran”

427
views
Mediteran
Mediteran

Od 26. do 29. maja se u Šibeniku održava festival Taste the Mediterranean (Okusi Mediteran), jedinstveni festival mediteranske kulture, hrane i načina života.

U toku četiri dana trajanja festivala, Šibenik će ugostiti veliki broj ljubitelja gastronomije, a posebno mediteranske ishrane. Goste očekuju svetski poznati šefovi, kulinarske i vinske radionice, veliki broj predavanja i takmičenja. Na Mediteranskom trgu će se predstaviti i prodavati svoje proizvode mali proizvođači sira, pršuta, meda, maslinovog ulja, inćuna, domaće marmelade, tradicionalnih dalmatinskih poslastica, začina, bio-kozmetike. Uz njih će biti i ugostitelji koji će posetiocima nuditi mediteranske zalogaje i vina. Službeno otvaorenje festivala će biti uz PIDOČIJADU – proslavu 950. rođendana grada u okviru koje će šefovi i učenici Turističko-ugostiteljske škole Šibenik pripremit 200 kg pidoča (dagnje) za posetioce festivala.

Mediteranska ishrana predstavlja skup veština, znanja, prakse i tradicije, od krajolika do stola, uključujući i useve, berbu, ribolov, čuvanje, preradu, pripremu i posebno konzumiranje hrane. Mediteransku prehranu karakteriše prehrambeni model koji je ostao konstantan tokom vremena i prostora, a koji se uglavnom sastoji od maslinovog ulja, žitarica, svežeg ili sušenog voća i povrća, umerene količine ribe, mlečnih proizvoda i mesa, i mnogih začina, a tu su i vino ili razne biljne infuzije, uz poštovanje uverenja svake zajednice. Ipak, Mediteranska ishrana (od grčkog diaita, ili način života) obuhvata više od same hrane. Ona podstiče društvenu interakciju, jer su zajednički obroci temelj društvenih običaja i narodnih svečanosti.

Zvanični program festivala: Taste the Mediterranean