Nova godina i Božić širom sveta

2482
views
Nova godina
Nova godina

Ukrašena jelka, miris prskalica, zvuk petardi, novogodišnji program i naravno hrana! Hrana je sastavni deo ispraćaja stare i početka nove godine. Da li je u pitanju trpezarijski ili barski sto, u novogodišnjoj noći i za Božić, uživamo u hrani.

U mnogim zemljama, hrana ovim danima ima i posebno značenje, jer se veruje da određena hrana donosi sreću.

U Španiji se tačno u ponoć za svaki otkucaj sata pojede po jedno zrno grožđa. Veruje se da se time osigurava sreća u sledećoj godini i ispunjenje novogodišnje želje. Tradicija datira od 1895. godine, i započeli su je uzgajivači grožđa kako bi pospešili prodaju u zimskom periodu.

Grožđe se jede tačno u ponoć
Grožđe se jede tačno u ponoć

U SAD postoji običaj koji se poštuje i u Skandinaviji: za Novu godinu se jede kupus, jer njegovi listovi podsećaju na presavijene novčanice i simbolišu blagostanje.

I u Jugoistočnoj Evropi ima novca; ovde se novčić stavlja u testo. U Bugarskoj se pravi banica (gibanica), s ovčijim sirom, a ponekad i sa spanaćem. Tradicionalno, za Božić i u novogodišnjoj noći, u testo se stavljaju amajlije. One mogu biti novčići ili simbolični predmeti kao što je mali komad drveta drena koji simboliše zdravlje i dugovečnost. U skorije vreme, lepe želje se ispisuju na malom parčetu papira i pakuju u foliju koja se zatim stavlja u banicu (slično kineskim kolačićima sreće).

U mnogim zemljama se za Novu godinu sprema sočivo. Sočivo izgleda kao novčići i veruje se da će u novoj godini doneti bogatstvo.  U Češkoj se služi kiselo sočivo, u Italiji sočivo sa svinjetinom, a u SAD i Mađarskoj supa od sočiva.

Sočivo
Sočivo

U Izraelu se sprema slatka hrana s mnogo meda, jer će onda i budućnost biti slatka. Tamo i čestitanje glasi Slatka ti Nova godina. Omiljeno jelo za Novu godinu koja se u Izraelu slavi u septembru ili oktobru prema jevrejskom lunarnom kalendaru, je zimmes, pikantne šargarepe, karamelizovane u medu. Takođe se prave i medenjaci i jabuke u medu.

U Grčkoj se pravi vasilopita, jedna vrsta hleba sa pomorandžom i anisom, posvećena sv. Vasiliju. Onaj ko u hlebu nađe novčić, može se nadati bogatstvu u sledećoj godini. Tradicionalne poslastice koje se služe simbolizuju sreću u predstojećoj godini i krase stolove prekrivene belim stolnjacima. ‪‎Melomakarona‬ (slične urmašicama, kolač od testa, ulja, i sirupa od meda) i gurabije‬ (poslastica od griza, putera i badema) neke su od najuobičajenijih poslastica koje simbolizuju početak božićnih praznika u Grčkoj.

Prase je simbol sreće u mnogim zemljama i zato se jede za Novu godinu, od Kube do Austrije i Mađarske. Oni koji ne žele da preteruju i posluže pečeno prase za večeru, prave keks u obliku praseta, ili svojim gostima poklanjaju prasiće od marcipana. Prase simboliše napredak, jer ne ume da ide unazad.

Prase od marcipana
Prase od marcipana

U mnogim delovima Centralne i Istočne Evrope šaran je tradicionalno novogodišnje jelo. Čuvanje krljušti novogodišnjeg šarana u novčaniku će, veruje se, osigurati da uvek imate novca.

U Turskoj se iz dva razloga jede nar: njegova crvena boja simboliše život i plodnost, a njegov oblik koji podseća na novčić, simboliše prosperitet.

Nar
Nar

U Japanu se na kraju godine tradicionalno jede mochi. Za ovo jelo se lepljivi pirinač skuva na pari i onda se usitni, kako bi se od njega napravilo testo za knedle. Veruje se da ovo jelo na Novu godinu donosi dugovečnost. Međutim, vrlo često je slučaj upravo obrnut, jer svake godine veliki broj ljudi umre od gušenja ovim lepljivim i tvrdim jelom. Ovaj običaj star preko hiljadu godina uprkos tome i dalje opstaje. Službe hitne pomoći neprekidno savetuju stanovništvo da isecka mochi u sitne komade i da ga pojede s mnogo tečnosti.

Mochi
Mochi

U nekim azijskim zemljama, na primer u Kini služe se dugi rezanci koji simbolišu dug život.
Postoji još jedan kineski običaj vezan za hranu: poslednjeg dana godine, oni koji nemaju partnera bace jednu mandarinu u more. Veruje se da će im to pomoći da u narednoj godini nađu svog životnog partnera. Postoji predanje da su nekada devojke ispisivale svoje ime na mandarinu, u nadi da će neki mladi ribar naći voćku i doći da ih isprosi.