Uz hranu počinje priča
PutovanjaSnježana Jolić: Gurmansko iskustvo u Norveškoj

Snježana Jolić: Gurmansko iskustvo u Norveškoj

Blogerka i aktivistkinja Snježana Jolić je kratko posetila glavni grad Norveške, boravila u hotelu Soria Moria i sa nama podelila svoje gastro utiske.

Sticajem okolnosti, putovala sam skoro u Norvešku. Tačnije u Oslo. Nisam se zadržala dugo, i nisam imala puno vremena da obilazim znamenitosti, ali sam se najela. Norveška je zemlja sa izvrsnom hranom. Ono što me je najviše oduševilo je bogat izbor ribe, rakova, školjki i ostalih morskih plodova. Silno sam se obradovala i iznenadila kada sam u tanjiru videla kavijar, ostrige, krabe, jastoga i ni sama ne znam na koliko načina spremljen losos.

Meso
Meso

Ono što sam prvi put probala je meso divljeg soba (irvasa). Malo je bilo žilavo, ali jako ukusno. Takođe, veliko otkriće je bila govedina koja je 12 sati pečena na 56 stepeni Celzijusa, sa raznim začinima i miomirisima. Tako mekano i ukusno meso u životu nisam jela. Ako se zalije sa još čašom dobrog vina, očekuje vas pravo uživanje.

Sir
Sir

U Norveškoj postoji puno vrsta sireva, a najpoznatiji je slatkasti smeđi sir. Ako uz sireve uzmete i malo bobičastog voća, kojeg u Norveškoj ima u izobilju, nećete pogrešiti.

Kad smo kod bobičastog voća, jagode koje sam tamo jela, kao i maline, borovnice i ostalo, imaju tako sladak i bogat ukus u sred septembra, kao da im je sam jek sezone. I ostalo voće, čak i ono egzotično, bilo je savršeno.

Desert
Desert

Kolači i poslastice su posebna priča. Čokoladne torte, voćne korpice, kremasti, pufnasti, sočni… izbor je neverovatan.

Sve u svemu, ako krećete put Norveške, slobodno krenite praznog stomaka, i ne razmišljajte da li ćete se najesti, jer tamo sigurno nikako ne možete ostati gladni.

Tekst: Snježana Jolić

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama