Ramenka – ramen u Budimpešti

1668
views
Ramenka Budimpešta
Ramenka Budimpešta

Budimpešta nije daleko, a ima dosta toga da se vidi i obiđe, a najvažnije od svega – da se pojede. Ali ne gulaš, ramen!

Prilikom našeg kratkog boravka u Budimpešti smo naišli na lokal Ramenka u ulici Kazinczy. Ulica se nalazi u urbanom kvartu, a prekoputa Ramenke se nalazi Szimpla bašta – alternativni umetnički prostor koji takođe preporučujemo da posetite.

Ramenka unutrašnjost
Ramenka unutrašnjost, copyright Ramenka

Ramen je tradicionalno azijsko jelo (nije utvrđeno da li je nastalo u Kini ili Japanu) koje se sastoji od supe, nudli, povrća, pečuraka, klica, jaja i mesa po izboru i posebno simpatičnog “naruto” cvetića napravljenog od ribe. U lokalu Ramenka smo probali ramen sa piletinom i teletinom. Ogromna porcija ramena koja je poslužena u roku od 10 minuta, najbolje može da se opiše kao bogatstvo ukusa i svežih sastojaka. Jeli smo ramen i kutlačom i štapićima, a na kraju smo dohvatili celu činiju sa obe ruke kako bismo posrkali supicu do kraja. Na samom ulazu u Ramenku se nalazi parola “Srčite do mile volje”.

Sastojci za ramen sa piletinom
Sastojci za ramen sa piletinom, copyright Ramenka

Celo iskustvo nas je inspirisalo da pitamo Lu Boyin-a iz Ramenke kako je nastao koncept i kako nastaje fantastičan ramen koji prave.

HPP: Kada je Ramenka otvorena i kako ste se odlučili za koncept?
Sa radom smo krenuli u junu 2014. Ja zaista mnogo volim ramen, i nedostajao mi je u Budimpešti jer pre nego što smo mi otvorili lokal, nije postojalo mesto gde ste mogli da naručite ramen. Naš koncept je: minimalistički dizajn sa jednostavnim i dobrim ramenom.

HPP: Koji su najvažniji sastojci i koraci u pripremi ramena?
Najvažniji sastojci su supa i nudle. Naše nudle su domaće, mislim da nema drugih ramen prodavnica u Budimpešti koje imaju svoje domaće rezance. Naša supa je vrlo jednostavna: svinjske kosti, pileće kosti, luk, đumbir, so i biber. Svake večeri kada zatvorimo lokal, počinjemo sa pripremom supe za sledeći dan. Dakle, supa se kuva više od 8 sati, i koristimo isključivo prirodne sastojke. Kada prodamo celu količinu, zatvaramo radnju. Nikada ne dodajemo vodu, jer bi to uticalo na kvalitet.

Ramen poslužen
Ramen poslužen, copyright Ramenka

HPP: Gde nabavljate sastojke?
Meso i povrće nabavljamo od lokalnih prodavaca, a azijske sastojke nabavljamo iz Austrije, Italije, i ponekih azijskih prodavnica u Budimpešti.

Gyozas
Gyozas, copyright Ramenka

HPP: Koje je najpopularniji jelo?
Mislim da je naš najbolji ramen, Ramenka. To je naš osnovni ramen u koji ide svinjetina, jaje, povrće i vlašac. Ali ponosni smo i na naše gyozas. U pitanju je recept moje bake, tako da je vrlo autentičan.

Velika preporuka da prilikom sledećeg obilaska Budimpešte posetite Ramenku, zauzmete mesto u izlogu sa pogledom na ulicu i uživate u ukusima.

Cene ramena su od 1580 do 2380 forinti (od 700 do 900 dinara).

Adresa: Kazinczy utca 9.