Uz hranu počinje priča
RecenzijeZdravo Živo - čari veganske ishrane

Zdravo Živo – čari veganske ishrane

Na Novom Beogradu u naselju Belville, već nekoliko meseci radi prava mala fabrika veganskih ukusa – Zdravo Živo.

Kaže latinska poslovica “O ukusima ne treba raspravljati”. Kada posećujemo ugostiteljske objekte širom zemlje uglavnom se susrećemo sa jelima koja su nam “po ukusu” poznata – odlaskom u Zdravo Živo smo doživeli pravo preobraženje – i o ukusima smo raspravljali tokom svih 12 do 13 savršenih veganskih i sirovih obroka.

Bolonjeze
Bolonjeze

Nema mesa? Nema problema! Ne, nismo se odrekli mesa, jer to nije nešto što može da se uradi preko noći – a i naši divni domaćini nam nisu ništa slično sugerisali. Desilo se preobraženje u smislu da smo bez mesa bili siti i srećni – a imajući u vidu da je naša ekipa “mesožderska” – to je velika stvar!

Priča Zdravo Živo je priča koje najviše volimo da prepričavamo – iz ljubavi i posvećenosti u privatno sferi nastaje preduzetnička ideja koja se dalje vodi iskreno i bez kompromisa  – jer toliko puta smo se u praksi uverili da kada vlasnici lokala koje posećujemo – iskreno veruju i “žive” ono čime se bave – to se prenosi i na ukus jela.

Potaž od spanaća
Potaž od spanaća

Naši domaćini Irina i Miloš su deo četvoročlane ekipe koja vodi lokal, oni su partneri, roditelji – koji su svoje navike u ishrani postepeno menjali da bi u poslednjih godinu dana njihova ishrana postala veganska i bazirana na sirovim namirnicama i namirnicama dehidriranim na 46 stepeni. Inspirisani receptima koje su isprobali u svojoj kuhinji, a svesni da na tržištu ne postoji mnogo izbora za vegane – odlučili su da otvore lokal Zdravo Živo.

Čia puding
Čia puding

Namirnice koje se koriste u pripremi recepata su “super hrana” – balansirane tako da daju maksimum hranljivih materija, a da i dalje budu ukusne i divno prezentovane. Koriste se čia semenke, konoplja, sezonsko voće i povrće, avokado, mleko od banane, sirovi kakao, kokosovo ulje, orašasti plodovi koji zamenjuju meso…

Svi proizvodi su sirovi, bez termičke obrade, bez šećera, namirnica životinjskog porekla i trans masti.

Torte
Torte

U ponudi su sokovi i “smutiji” od voća i povrća, topli napici i kaše za doručak – gde se čija puding već pozicionirao kao prava zvezda. Za ručak su u ponudi jela dana koja se svake nedelje smenjuju – pikantni burito, tortilje, ćuftice, sirova cezar salata, veganski burgeri, obrok salate… A za desert – sve od slatkih kuglica, sladoleda do torti.

Kuglice
Kuglice

Od svih divnih stvari koje smo probali, teškog srca smo se odlučili da izdvojimo nekoliko favorita, jer definitivno sve treba probati –  sirova bolonjeze pasta – “špagete” napravljene od sirovih tikvica, a ćuftice od oraha i začina, potaž od spanaća sa sušenim paradajzom, veganski burgeri, čoko kuglice i Zdravo Živo torta. A tu je i čia puding!
Kremasto, konkretno, slasno, zasitno!

Obavezno i pothitno probati!

Belville, Jurija Gagarina 14lj, Suncokret
lokal br.5
0649030500
www.zdravo-zivo.rs

 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama