Zimski ukusi u restoranu Enso

937
views
Enso zimski meni
Enso zimski meni

Restoran Enso kreira svoj meni na jedinstven, hrabar i progresivan način. Tim restorana svojim gostima iz sezone u sezonu predstavlja autentična jela, nove ukuse i kombinacije.

Šefovi restorana Enso, Nedeljko i Uroš nikada ne miruju i njihova inspiracija se redovno pretače u nesvakidašnju ponudu na meniju uz podršku vlasnika, Miše Relića. Retko prođe dan da se ne kreira ili ne isproba neka nova namirnica, kako bi se osmislile smele kombinacije ukusa po kojima je Enso poznat.

“Kada je hrana u pitanju, verujem da je uspeh jednog restorana u priči koja se krije iza kulisa. Verujem da kreacija počinje mnogo pre samog recepta. Počinje od šefa sa vizijom i sa domaćinom koji to radi iz ljubavi. Počinje od negiranja kompromisa, ” Miša Relić, vlasnik Enso restorana.

Rezultat ovakvog pristupa u kreiranju ponude je zimski meni sa jakim ukusima i smelim kombinacijama. Predstavljamo vam par jela.

Homemade tortellini, odnosno ručno pravljeno testo u Enso kuhinji je iskorak ka italijanskoj tradiciji, koji je neznatno skrenuo kuvare restorana Enso sa francuskog puta, makar na momenat. Ovi paketići su punjeni gamborima i đumbirom, a povezani mascarpone sirom, a ukus upotpunjuju beurre blanc orange sos i pikantna penica.

Tagliatelle
Tagliatelle

Jelo koje je svojom jednostavnošću definitivno van koncepta restorana Enso, homemade tagliatelle, od koncepta ne odstupaju kada je u pitanju kvalitet namirnica i samo spravljanje jela. Služe se sa gamborima i pečurkama, a veličina porcije će biti zadovoljavajuća svima.

Perfektno pripremljen Pork Belly, ili na srpskom svinjska potrbušina, smelo je ukombinovan sa kuvanim dunjama, blagim sosom sa slalčicom i mnogo svežeg rena. Idealno je jelo za ljubitelje mesa koji se ne libe da probaju nešto drugačije.

Pork Belly
Pork Belly

Ukoliko ste ljubitelj plodova mora, san žak školjke na Enso način će vam postati novo omiljeno jelo. Servirani iznad zelene jabuke, a ispod pančete, pa obogaćeni bademima, paškanat pireom i prazilukom, pravi su praznik za gladne bogatog ukusa.

San Žak
San Žak

Zvezda zimskog menija je svakako escargot bourguignon, kako u Francuskoj nazivaju vanvremenski klasik za odvažne. Puževi, spremljeni na način kako ih spremaju u Burgundiji, a uz tvist Enso majstora.

Apsolutni spektakl na tanjiru je pačeći file. Služi se na pireu od blago prodimljene cvekle. Dodatak je kinoa kuvana u soku cvekle, dimljeni jogurt, pačeći demiglas (sos od kostiju) sa malinama, i maline zasebno.

Enso restoran je mislio i na vegeterijance i vegane. U ponudi je rižoto od kinoe, crvena i bela kinoa spremljene su sa paprikama i pečurkama. Drugo jelo iz vege ponude je terin od oraha i tamarinda koji se servira na kremu od ljutkastih paprika, a pored patea od suvih kajsija, indijskog oraha, kokosa i karija. Sve upotpunjeno oštrom salaticom od celera.

Rižoto od kinoe
Rižoto od kinoe