Recept za Briselski vafl

10829
views
Briselski vafli
Briselski vafli

Početkom šezdesetih godina prošlog veka Maurise Vermerh (Maurice Vermersch), Belgijanac rođen u Briselu, učestvovao je na svetskom sajmu u Njujorku gde je predstavio vafle pod imenom „Briselski vafli“ (Brussels Waffles).

Amerikancima se kolač jako dopao, ali kao tradicionalno loši poznavaoci geografije, stalno su pitali gde je ili šta je taj Brisel. Za Belgiju su znali, pa je Maurise promenio ime u „Belgijski vafli“ (Belgian Waffles). Vafle su služili sa šlagom i jagodama i prodavali na ulici za jedan dolar. Maurise je napravio dobar biznis, a lokalni specijalitet je stekao svetsku slavu. Svi pravi vafli se pripremaju od brašna, vanilin – šećera, mleka, jaja i kvasca, bez aditiva i konzervanasa.

Briselski vafli
Briselski vafli

Recept za briselske vafle

Potrebno: 5 jaja, 300 g šećera, 500 ml mleka, 200 ml ulja, 1 kesica vanilin-šećera, 1 kesica praška za pecivo, 700 g brašna, rendana kora 1 limuna (nije obavezno)

Priprema: umutiti jaja sa šećerom, dodati mleko i ulje, mutiti još nekoliko sekundi mikserom, a potom dodati vanilin-šećer, prašak za pecivo i brašno. U dobro zagrejan kalup kašikom stavljati testo i peći nekoliko minuta. Novije prese same regulišu vreme pečenja. Kolač odmah nakon vađenja iz prese treba staviti u posudu koja može hermetički da se zatvori jer će tako galete ostati sveže i meke nekoliko dana.
Serviranje: mogu se služiti bez ičega, ali i sa raznim dodacima poput meda, naseckanih banana, topljene čokolade, sladoleda, džema…