6 načina da hranom podignete raspoloženje

537
views
Hrana za raspoloženje
Hrana za raspoloženje

Istaživanja su pokazala da hrana utiče na naše raspoloženje. Iako ne možemo da izbacimo stres iz naših života, pametnim izborom hrane možemo našem organizmu da pomognemo da se uspešno izbori sa svakodnevnim izazovima. Hrana koja podiže raspoloženje: semenke bundeve, riba, jaja, losos, sir, crna čokolada…

  1. Izaberite hranu bogatu vitaminom B12 i folnom kiselinom (meso, riba, piletina, mlečni proizvodi, spanać, pasulj, belance…)
  2. Jedite voće i povrće. Kada jedemo voće i povrće osećamo se da radimo nešto za svoje zdravlje, što nam podiže raspoloženje.
  3. Na meniju nam treba hrana bogata selenijumom kao što su ovsene pahuljice, integralni pirinač, orašasti plodovi. Selenium je mineral koji se u telu ponaša kao antioksidans.
  4. Riba ribi grize rep. Riba je odličan izvor omega-3 kiselina koje pozitivno utiču na raspoloženje. Masnija riba kao što je losos je posebno dobar izbor.
  5. Vitamin D. Sunce aktivira vitamin D u organizmu, a od hrane nam je potrebna masnija riba (losos, tuna), žumance i sir.
  6. I najslađe za kraj. Kockica crne čokolade utiče na povećanje nivoa endorfina – materije koju naše telo proizvodi kada je srećno.