8 pravila za organizovanje prostora u kuhinji

1795
views
Kuhinja

Želite da organizuje i očistite svoju kuhinju? Početak nove godine može biti savršeno vreme za to, posebno zato što ste imali prilike da se u ovom periodu uverite koliko koristite različite mašine i posuđe. Evo nekoliko pravila za organizovanje i oslobađanje prostora u kuhinji.

Posuđe lošeg kvaliteta
Ako već godinama imate lonac ili tiganj lošeg kvaliteta, a zadržavate ga pod parolom “i dalje radi”, došlo je vreme da ga bacite ili prosledite dalje. Ako je sud lošeg kvaliteta, on nije dobar za plotnu ili rernu, a ako nije dobar za svoju osnovnu svrhu, nema razloga da ga zadržavate. Posude sa neravnomernim dnom (izubijani tiganji i lonci sa neravninama, čine da se hrana kuva neravnomerno, i u takvim posudama hrana zagoreva na visokim temperaturama.

Lonci sa neravnim dnom
Lonci sa neravnim dnom

Stara hrana i hrana sa isteklim rokom
Ovo je prilika da očistite ostavu od  hrane sa isteklim rokom trajanja. Pregledajte datume na konzervama i teglama, proverite posude za začine i poluotvorena pakovanja. Vreme je da bacite sve što godinama stoji i nije iskorišćeno, kao na primer štapići cimeta koji su izgubili svoj miris.

Tegle
Tegle

Isto, a “drugačije”
Ako imate četiri šerpe iste veličine, zašto zadržati i petu ? Čak i ako imate dovoljno prostora za skladištenje, čuvanje više verzija istog posuđa izaziva nered, što čini kuvanje stresnim i prostor teškim za organizaciju. Iako su savršeno ispravni, ovi sudovi nemaju svrhu ako nikada ne stignu na red za korišćenje ili ih koristite jednom ili dva puta godišnje. Nove posude možete pokloniti, donirati ili prodati putem on line aukcija i portala za kupoprodaju.

Tiganji
Tiganji

Slomljena ili nepotpuna oprema
Koliko poklopaca bez tegli, i posuda za čuvanje hrane bez poklopaca imate?  Ako imate tegle bez poklopaca ili aparate kojima ključni delovi nedostaju, vreme je da im ili kupite nedostajuće delove ili da se oprostite od njih. Jer posuda za čuvanje hrane je korisna samo ako ima poklopac kojim se zatvara. Aparati kojima nedostaju noževi, mikseri bez nastavaka, rešetke koje se ne uklapaju u rernu…

Tegle bez poklopca
Tegle bez poklopca

Stvari za koje nema prostora
Pronašli ste potpuno novu mašinu za hleb koja nikada nije korišćena a imate je već duže vreme? Sigurno je ideja u trenutku kupovine bila sjajna, ali ako mašinu niste iskoristili do sada verovatno nećete nikada.  Ako aparat imate mesecima, a niste ga uključili u struju i koristili, znak je da je vreme da ga se oslobodite. Izaberite način koji vam najviše odgovara: poklon, donacija, prodaja. Oslobodićete prostor za neke korisnije stvari i imaćete veću površinu za pripremu hrane.

Multipraktik
Multipraktik

Šta ostaje?

Kvalitetni lonci i posude za pečenje
Tiganji sa teškim dnom, zemljane posude, lonci za sporo kuvanje plus sve kvalitetne alatke koje se često koriste u kuhinji. Ako vam se ne sviđa kako izgleda neki lonac a koristiti ga često, nađite pristupačno mesto u polici gde ćete ga čuvati.

Set posuđa
Set posuđa

Stvari sa sentimentalnom vrednošću
Ukoliko imate posuđe, čaše ili escajg koji sa sobom nosi i sentimentalnu vrednost naravno da ih treba sačuvati ali i redovno održavati – jer ako se uhvati rđa ili masnoća od stajanja, svakako gube svoj sjaj. Isto važi i za ručno napravljene poklone i šolje suvenire koje se ne koriste u kuhinji. Ali i ovde imajte meru, sačuvajte jednu šolju, ne svih 10.

Krigle
Krigle

Neki specijalni alati
Čak i mali sudovi mogu doprineti neredu, ukoliko nemaju svoje mesto i svrhu. Procenite koliko često koristite specijalne i sezonske alatke, kao što su oblici za kolače, modle za mafine, set za kinesku hranu ili pastu. Ukoliko neki alat ima čestu primenu, onda svakako treba da ima i svoje mesto u kuhinji.

Kineske kašike
Kineske kašike

Kada ste završili sa reorganizacijom, onda najvažniji deo dolazi na red – redovno održavanje higijene kuhinje, što je mnogo lakše sa oslobođenim prostorom i organizovanim policama.

Ako vam je potrebna pomoć pozovite servis za čišćenje i održavanje domaćinstva.

Facebook stranica: Ciscenje i odrzavanje domacinstva