Ovas – recept za musli

2360
views
Ovas recept za musli
Ovas recept za musli

Gordon Remzi je u svojoj knjizi “Zdrav apetit” zdravoj ishrani posvetio čitavih 250 stranica – a recept za musli je jedan od predloga za izbalansirani doručak.

Za ovas Gordon kaže “Smatra se da ovas, bogat vlaknima, čini čuda u smislu održavanja nivoa šećera u krvi, smanjenja nivoa holesterola i smanjenja rizika od srčanih bolesti. On je dobar izvor mnogih nutijenata, posebno vitamina B i E, cinka, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Budući da je tako sjajan izvor energije koja se sporo otpušta, ovas – u vidu kaše, granola i muslija – predstavlja idealan doručak koji će vas držati sve do ručka.

Recept za musli (Birčer musli)
4 porcije

Stavite 200 g ovsenih pahuljica u činiju i pospite sa 400 ml poluobranog mleka (ili koliko je potrebno da ogrezne). Pokrijte i ostavite u frižideru bar sat vremena, idealno da prenoći. Očistite jednu jabuku od kore i semenki, pa je isecite na krupnije kocke i pospite preko ovsa. Umešajte u tu masu 1 kašiku tečnog meda i 150 ml niskomasnog običnog jogurta. Ako je smesa pregusta, dodajte malo soka od jabuke ili još malo mleka. Servirajte posuto sa još malo meda, svežim bobičastim voćem i prženim orasima.