Planiranja aktivnosti i obroka za viši nivo energije

777
views
Jogurt
Jogurt

Deset  saveta kako da svakodnevnom fizičkom aktivnošću i pametnim planiranjem obroka podignete nivo energije u organizmu

Pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i popodnevni odmor glavni su pokretači pozitivne energije

  1. Dok obavljate rutinsku jutarnju higijenu, na primer dok perete zube, uradite nekoliko vežbi za noge i zadnjicu, podižući noge unazad i u stranu. Preporučeno je prati zube tri minuta, što je dovoljno vremena za jednu seriju vežbi.
  2. Ako ste krenuli u šetnju gradom ili u razgledanje, vaša aktivnost je već započela, ali izbegavajte prečice i električne stepenice.
  3. Svakodnevni odlazak na posao tramvajem možete pretvoriti u kratku vežbu ako izađete nekoliko stanica ranije i prošetate do posla. Ako vam nije previše daleko, idite na posao biciklom.
  4. Nakon dužeg sedenja na poslu izađite i prošetajte oko zgrade ili jednostavno napravite krug unutar zgrade po stepenicama i hodnicima.
  5. Na godišnjem odmoru, umesto da se brčkate u moru, odredite sebi rutu i otplivajte nekoliko dužina.
  6. Odlazak u prodavnicu takođe može biti koristan za podizanje energije, tako što ćete nekoliko puta podići kese iz prodavnice, kao da dižete tegove.
  7. Doručak spremite prema formuli: maline + žitarice za doručak + acidofil (probiotik koji se najčešće nalazi u jogurtu) + bademi + cimet, dok užine mogu biti sveže voće, voćni sladoled, smrznuti jogurt ili salata.
  8. Ručak pripremite prema formuli: letnja mešana salata +  kuvani krompir + sardine ispržene na malo ulja + maslinovo ulje + peršun i beli luk.
  9. Večeru spremite prema formuli: krastavac + kuvana testenina (hladna) +  sveži kravlji sir i pavlaka + maslinovo ulje + biber.
  10. Posle ručka priuštite sebi odmor, ali ne idite u krevet, već se zavalite u udobnu naslonjaču ili sofu. Naučnici navode da se odlaskom u krevet popodnevni odmor pretvara u dugi san, što nije preporučljivo jer se time narušava noćni san. Zato je najbolje odmoriti pola sata u hladovini i onda otići u šetnju gradom ili se okupati u moru.

Autor: dr.sc.Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh