Prirodno bojenje hrane

6659
views
Pasta
Pasta

Ako vam nedostaju boje u tanjiru, ne brinite, hranu je moguće obojiti na potpuno prirodan način.

Da bi se dobilo sredstvo za bojenje hrane, potrebno je odabrati namirnicu čiju boju želimo i pretvoriti je u sok (kuvanjem ili ceđenjem) ili u pire (gnječenjem).

Na ovaj način se mogu obojiti sva testa od brašna, ili od krompira, kao i krompir pire. Pored svih vrsta testa,  i beli glazirani pirinač se može obojiti (divlji pirinač i integralni pirinač, koji su smeđi, se ne mogu obojiti). U vodu u kojoj kuvate beli pirinač jednostavno dodajte sok ili pire i videćete rezultat.

Testenina je poznata namirnica koja se često boji. Međutim, da bi testeninu obojili, testo morate zamesiti sami, jer se osušeno testo teško može obojiti. Boja se stavlja direktno u testo, koje se onda domesi dok se boja ne ujednači.

Bojenje sastojaka za pravljenje slatkiša je posebno popularno. Testo za kolače, pite, kekse ili vafle, prelivi i glazure (na primer glazure od šećera) ili marcipana (od kojeg se nakon bojenja prave razni oblici i figure), samo su neki od primera.

Marzipan
Marzipan

Počnite tako što ćete dodati malu količinu i postepeno dodavati dok ne postignete željenu boju.

Crvena  – Pulpa paradajza, redukovano crno vino, cvekla
Žuta – Turmerik, ljuska crnog luka, žumance, šafran (isitnite u avanu, dodajte vodu i promešajte)
Ružičasta – Malina
Narandžasta – Šargarepa, bundeva, crvena paprika
Smeđa – Izmrvljene sušene pečurke, kakao, kestenovo brašno
Plava – Divlja borovnica, crveni kupus, kleka
Lila – Borovnica
Zelena – Spanać, blitva, kopriva, bosiljak, peršun, sremuš
Crna –  Mastilo hobotnice

Ljudi određene boje povezuju s određenim osobinama ukusa. Od crvene hrane se očekuje sladak ukus, zelena je povezana s kiselim ukusom, dok od žute hrane očekujemo ukus limuna ili vanile.