Kafa – 7 činjenica koje niste znali

725
views
Kafa
Kafa

Način na koji se zrna kombinuju i prže utiču na vrstu, ukus i miris kafe. Kafa sadrži oko 800 različitih sastojaka arome, što je čini jednim od najaromatičnijih prehrambenih proizvoda.

1. Kafa je zapravo voće

Zrna kafe su zapravo delovi plodova koji liče na višnje i koji rastu na žbunovima. Takođe, iako je kafa zapravo seme, zovemo je zrno jer podseća na zrna pasulja.

2. Plemenito drvo

Francuski kralj Luj XIV naložio je da se sagradi prva staklena bašta u Evropi, ali ne da bi se u njemu gajilo cveće, kako su mnogi pomislili, već da bi se tu uzgajalo prvo drvo kafe u Francuskoj, poznato kao plemenito drvo. Ono je postalo jedno od najplodnijih na svetu – od njega potiče milijarde primeraka drveća arabike, koje je izvoženo u Ameriku i u druga područja.

3. Instant kafa se pije na Mesecu i Mont Everestu

Instant kafa se koristi u porcijama hrane za vojsku, za svemirske letove, za pešačke pohode kroz neistražene predele i mnoge druge ekspedicije – ekstremne ili uobičajene. Nestlé kompanija pružila je svoj doprinos misiji Apola 11, predvođenu Nilom Armstrongom, praveći za njih posebne proizvode pogodne za konzumaciju u tako ekstermnim uslovima putovanja na Mesec. Nescafé je od tada „stalni putnik“ NASA-inih svemirskih putovanja. Takođe, Nestlé je podržao veliki broj ekspedicija na Mont Everest, dok vi možete da uživate u istim čarima instant kafe u toplini svog doma, ili pak, u vašim ličnim pustolovinama.

4. Čuveni nemački pisac Gete inspirisao je pronalazak kofeina

Gete je bio veliki prijatelj i poštovalac uglednog hemičara Deberainera. Pri jednom od njihovih susreta, hemičar mu je ispričao priču o svom veoma talentovanom studentu Rungeu. Kada je do susreta došlo, pisac i naučnik satima su diskutovali o hemiji, da bi Gete na kraju susreta izvadio malu kutiju i predao je Rungeu. Kutija je bila napunjena zrnima arabika kafe. Mladi naučnik se u potpunosti posvetio proučavanju sadržine te male, drvene kutije. Par meseci kasnije uspešno je izolovao aktivnu supstancu iz kafe, i nazvao je kofein.

5. Kafa je najrasprostranjeniji mentalni stimulans na svetu

Dokazano je da deluje kao blagi stimulans na mozak i telo, povećava pažnju i koncentraciju. Počinje da deluje već posle 20-30 minuta nakon konzumiranja, mada svi znamo jutra kada nam je dovoljan i samo miris da bismo probudili svoja čula.

6. Momenat kada je kafa prevruća za piće je najbolji za probanje arome

Za ocenu svojih mešavina degustatori koriste metod degustacije iz šoljica koji je poznat i kao degustacija kafe. Radi se o složenom procesu koji podrazumeva probanje ukusa i sirovih i prženih uzoraka, kako za vreme, tako i nakon postupka prženja. Degustator takođe proba kafu na različitim temperaturama da bi osetio čitav spektar prisutnih ukusa.

7. Istraživači dekodirali DNK zrna robusta kave

Tim istraživača sekvencirao je DNK zrna robusta kave, što je važan korak koji bi mogao da dovede do daljeg razvoja prinosa zrna, kao i unapređenja kvaliteta i otpornosti robusta kafe na bolesti i sušu. Što je najvažnije, ovo otkriće može pozitivno da utiče na povećanje prihoda poljoprivrednika.