Beogradske pijace – drugi deo

2079
views
Zemun pijaca
Zemun pijaca

Jedno od najznačajnijih i sigurno najposećenijih mesta bilo kog dela Beograda, „žila kucavica“ svake beogradske opštine, za Beograđane radost nedeljnog prepodneva, porodična tradicija ili izgovor za kafu posle obavljene kupovine, a za posetioce našeg grada, svakako, prilika da sa sobom kući ponesu nešto autentično srpsko, domaće.

Smederevski đeram
Pijaca „Smederevski đeram“ je stara predratna pijaca i uvek je bila jedna od najuređenijih u Beogradu. Pre Drugog svetskog rata, ovde su seljaci donosili robu kolskim zapregama. Poljoprivredni proizvodi stizali su iz Mirijeva, Karaburme i drugih, u to vreme, udaljenih delova grada. Bakaluk se prodavao direktno iz kola, a neki preduzimljivi prodavci su za svoje potrebe pravili i drvene tezge, ne samo da bi prodavali, već i da bi na njima ponekad prespavali. Pijaca je bila popločana turskom kaldrmom. Važi za kvalitetnu pijacu srednje veličine na kojoj se snabdevaju stanovnici Crvenog krsta, Đerma i Bulbudera.

Đeram pijaca
Đeram pijaca

Blok 44
Omiljena pijaca Novobeograđana, pijaca u Bloku 44, rekonstruisana je 2011. godine. Dobila je potpuno nov izgled sa pilonskom nadstrešnicom nad pijačnim platoom, a prostor ispod nadstrešnice je klimatizovan ugradnjim sistema za orošavanje. U donjem delu pijace formiran je pijačni trg sa zelenilom koji ovoj pijaci daje novu dimenziju komfora. Ono što ovu pijacu izdvaja jeste ponuda organske hrane. Naime, od aprila 2012. godine, svakog vikenda, Beogradjani i njihovi gosti na ovoj lokaciji mogu da se snabdeju kvalitetnim organskim proizvodima. Pijaca organske hrane je prva pijaca u Srbiji na kojoj se prodaju isključivo sertifikovani organski proizvodi.

Blok 44 pijaca
Blok 44 pijaca

Zemun
Postoji zapis da su krajem 17. veka seljaci mušterijama u Zemunu donosili robu „na noge“, u stanove i kuće, jer gospoda u to vreme nije odlazila na pijacu, gde se tada snabdevala zemunska sirotinja. Robu su dopremali seljaci iz Novog sela, koje je tada, kao i danas, bilo poznato po zemljoradnji. Osim ove zelene, u Zemunu je na obali reke postojala i riblja pijaca, što je na neki način ostala tradicija do danas.
Današnja zemunska pijaca se nalazi na Masarikovom i Omladinskom trgu, a Gospodska ulica preseca pijacu na dva dela. Zahvaljujući idealnoj poziciji pored Dunava, u sklopu Zemunske pijace se nalazi i „alaska pijaca“ na kojoj se svakodnevno prodaje sveža rečna riba iz ulova dunavskih alasa.

Zemun pijaca
Zemun pijaca

Banovo brdo
Žitelji Čukarice nisu oduvek po zeleniš, domaći sir, jaja i sveže voće dolazili na pijacu u Požeškoj ulici na Banovom brdu. Posle Drugog svetskog rata, pijaca se najpre nalazila u Visokoj ulici, a potom je premeštena na Šumadijski trg, na plato današnjeg sedišta opštine Čukarica. Tek šezdesetih godina prošlog veka, pijačari su se „skrasili“ na sadašnjoj lokaciji, a danas je omedjena dobro snabdevenim mesarama, ribarnicama, cvećarama.
U vreme kada je otvorena, pijaca na Banovom brdu, jedina u ovom delu grada, bila je savremeno opremljena i privlačila je kupce iz svih delova Beograda. Uprkos konkurenciji, tako je i danas.

TC Krnjača
Tržnica u Krnjači, danas najveća gradska „pijaca cveća“, smeštena je uz sam Zrenjaninski put. U ovoj najlepšoj pazi na levoj obali Beograda možete pronaći sadnice, sveže cveće i dekoraciju. Upoznajte Beograd od pijace do pijace Za razliku od većine evropskih gradova, u Beogradu još uvek postoji veliki broj otvorenih zelenih pijaca. Zvezdarska, pijaca u Mirijevu, Krnjači, na Banjici i Vidikovcu dopunjuju ponudu prestonice svežom i kvalitetnom domaćom hranom koja zauzima visoko mesto na listi prioriteta domaćinstava u svetu.

Krnjača pijaca
Krnjača pijaca

Jasno je da su jedan od najvećih aduta Beograda njegove pijace. Posetiocima naše prestonice obilazak istih je jedinstvena prilika da osete pravi duh i nepresušnu energiju Beograda, pozitivan haos vrednih prodavaca i srdačnost njegovih stanovnika.

Autor: Snežana Tomić

U saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda.