Biteri – Ono što je so jelu, to je biter koktelu

1148
views
Biteri
Biteri

Biteri se dodaju u koktele, i prave se od najrazličitijih sastojaka – začinskog bilja, kore drveta, voća, kore voća, korenja, orašastih plodova, semenja, kafe, čokolade… a nastaju tako što se ovi sastojci dodaju neutralnoj bazi od alkohola.

U početku su se biteri koristili kao lek, a danas su nezaobilazan dodatak koktelima. Biteri za koktele se pakuju u malim flašama koje imaju dozator kako bi se dodavanje piću kontrolisalo. U koktelima ističu postojeće ukuse i dodatno obogaćuju sopstvenim ukusima.

  • Aromatični su najveća kategorija bitera, i u njima se nalazi veliki broj sastojaka koji zajedno čine celinu, pa nema jednog dominantnog ukusa
  • Citrusni se uglavnom prave od pomorandže, grejprfruta, limuna…
  • Biljni imaju dominantnu notu biljaka
  • Biteri sa ljutim začinima kao što je ljuta papričica
  • Voćni su uglavnom slatkasti i imaju specifičan ukus voća
  • Orašasti se prave od kafe i čokolade
koktel
koktel

NAJPOZNATIJI BITERI

Angostura
Jedan od najpoznatijih bitera je postao popularan u 19. veku. Ime je dobio po gradu Angostura u Venecueli. Recept za ovaj biter je osmilio doktor Johann Gottlieb Benjamin Siegert, a prvobitno je napravljen kako bi se ublažile stomačne tegobe. Originalni recept za Angostura biter zna minimalni broj ljudi, navodno samo pet, a tajna je u preko 40 sastojaka koji se koriste u pripremi. Finalni proizvod je aromatični koncentrat koji se koristi kao glavni sastojak najpoznatijih koktela kao što su Old Fashioned i Manhattan.

Peychaud’s
„Peychaud’s bitter“ je nastao početkom 1800. godine u Nju Orleansu u apoteci, u barmenskim krugovima sad već legendarnog, Antoine Amedee Peychaud. Ovi biteri su među najpoznatijim aromatičnim biteri, a ključni su sastojak poznatog Sazerac koktela iz Nju Orleansa. Prepoznatljivi su po dominantnoj aromi anisa i nane.

Fee Brothers
Kompanija postoji od 1860. godine i proizvodi veliki broz različitih bitera. Osnova za “Fee brothers” bitere nije etanol već, glicerin, šećerni alkohol.