Uz hranu počinje priča

Brendi

Ne pravi se samo vino od grožđa: brendi je jedno od najstarijih alkoholnih pića kojim se završava savršeni obrok.

Najveći proizvođači su Južna Evropa i SAD. Međunarodno najpoznatije vrste brendija su:
Cognac (Konjak) iz istoimene oblasti na jugozapadu Francuske ( samo ako potiče iz ovog regiona brendi može da nosi ime Cognac), koji se dobija od Trebbiano grožđa.
Sa jugozapada Francuske dolazi i Argmanac (Armanjak), koji je manje poznat ali visoko ocenjen od strane stručnjaka. On je nastao čak 300 godina pre Konjaka i za razliku od njega, kada se destiluje čuva se i do 20 godina u hrastovim buradima.
Verovatno najduži tradicija pravljenja brendija potiče iz Španije, koja je danas najveći proizvođač na svetu. Najveći broj španskih brendija dolazi iz vinskog područja Jerez de la Frontera na obali Atlantika; oznaka “Brandy de Jerez” je zaštićena, a kvalitet proizvoda je strogo kontrolisan. Posebna karakteristika španskih brendija je sazrevanje po takozvanoj metodi solera, gde piće prolazi kroz nekoliko vrsta buradi i potpuno sazreo brendi se meša nekoliko puta sa svežim destilatom.

Sadržaj alkohola u brendiju značajno varira. Kod mnogih nemačkih proizvoda visina alkohola je iznad 40 odsto, dok brendiji iz Portugala ili Italije imaju oko 35 odsto alkohola. Osnovno pravilo je da gde god da se gaji vino, praviće se i brendi. Lista egzotičnih zemalja koje proizvode brendi uključuju Tajland, Jermeniju, Čile  i Peru, gde je brendi Pisco tradicionalno nacionalno piće.

Serviranje i kulinarska upotreba
Mišljenja su podeljena o tome na kojoj temperaturi se služi brendi. Neki vole da ga služe na sobnoj temperaturi, drugi vole da rukom zagreju čašu, dok neki brendi služe u zagrejanoj čaši. Nasuprot tome veliki broj poznavalaca  veruje da brendi treba služiti ohlađen na oko 16 ° C.

Brendi  se služi čist ili sa ledom, a često se meša i sa koka kolom, tonikom, sokom od jabuke i pomorandže. Brendi se često koristi u kuvanju za izradu sosova za meso, i dodavanje ukusa supama, posebno supi od luka. U engleskom kulinarstvu, brendi je uobičajena aroma koja se dodaje u tradicionalne božićne recepte. Koristi se i za flambiranje jela, kao što su Crepe Suzette. Dodaje se u kuvano vino, a takođe je i neophodan sastojak mnogih popularnih koktela.

Kokteli
Kokteli

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama