Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiCronut - skladni brak kroasana i krofne

Cronut – skladni brak kroasana i krofne

Pre dve godine su postale hit, ispunjavale novinske članke, društvene mreže i preko noći postale svetska senzacija. “Cronut”, pecivo koje je kombinacija kroasana i krofne je izmislio francuz Dominique Ansel, kuvar koji živi u Nujorku.

Te 2013. godine u maju kada je počela prodaja cronut-a, počela je i pomama. Redovi ispred poslastičarnice su bili ogromni, ljudi su kampovali preko noći kako bi došli na red,  broj cronut peciva je bio ograničen na 6 po osobi, a cena po kojoj su se prepodavali na crnom tržištu je bila i do 10 puta veća od originalne cene od 5 dolara. Sada kada je cronut postao svakodnevnica, barem za one koji žive u Americi, šef Dominique Ansel je objavio u svojoj knjizi i originalan recept, ali on nije za one koji vole brze i jednostavne stvari.

Cronut sa matcha čajem
Cronut sa matcha čajem

Cronut je pecivo u obliku krofne, napravljeno od lisnatog testa kroasana, ispunjeno filom, prženo u ulju i posuto šećerom ili glazurom po izboru. Šef Ansel je zaštitio ime svog proizvoda, ali to nije sprečilo da se pojave slični recepti pod drugačijim nazivom kao što su “doissants”,  “doughsánt” i “fauxnuts”.

Prema originalnom receptu priprema cronut-a traje tri dana. Testo se priprema zajedno sa puterom u slojevima, i drži u frižideru. Ansel je celu pripremu uzdigao na ekspertski nivo. Dva dana pre nego što je dozvoljeno da se približite fritezi, morate da napravite kvadrat od testa. Krem za punjenje se takođe priprema 48 sati unapred. Drugog dana pripreme, testo se vadi iz frižidera mesi sa precizno odmerenim puterom, za čije merenje se koriste pergament i lenjir, a zatim se vraća u frižider do trenutka kada je spremno za prženje. Spisak opreme između ostalog uključuje i statični mikser sa dodatkom za testo, lenjir, poslastičarsku kesu za krem i kuhinjski termometar za duboko prženje.
Iako je recept dugotrajan i zahteva zavidan nivo kuhinjskog iskustva, ono što najviše iznenađuje u vezi “tajnog” recepta je da u njemu nema velikih tajni. Tehnika je veoma slična pripremi kroasana, uz dodatak malo belanca i krema.

Tajna cronut-a je rešena, potrebno je tri dana, puno šećera, putera i umeća. Jedino pitanje koje preostaje je: da li imate strpljenja da napravite svoju verziju?

Cronut sa malinama
Cronut sa malinama

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama