Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiFerran Adria - Salvador Dali kuhinje

Ferran Adria – Salvador Dali kuhinje

Ferran Adria, poznat i po svom nadimku “Salvador Dali kuhinje” je jedan od najpoznatijih ljudi u Španiji i jedan od najboljih kuvara na svetu.

Dok je postojao, njegov restoran elBulli je svake godine primao preko 2 miliona rezervacija, a samo oko 8000 gostiju je uspevalo zaista da dođe na večeru. Restoran je radio samo šest meseci godišnje i svako veče je primao ograničeni broj od pedeset ljudi. Drugu polovinu godine Adria Ferran je putovao u potrazi za inspiracijom i obavljanjao eksperimente u svojoj laboratoriji, kako bi recepte doveo do savršenstva.

“Kreativnost je na prvom mestu, a zatim dolaze gosti “. Adria Ferran nikada ne sluša goste. “Ako slušate goste, ono što vam kažu da žele će se zasnivati na nečemu što već poznaju. Ako ja volim dobar odrezak, kada mi ga poslužite ja ću svakako u njemu uživati, ali to nikada neće biti – neponovljivo iskustvo. Da biste izazvali neponovljivo iskustvo, ne smete da slušate gosta”.

Olivas Sféricas
Olivas Sféricas

Adria Ferran je rođen 1962. godine u predgrađu Barselone u Španiji. Adria je započeo svoju kulinarsku karijeru 80-ih godina kao perač sudova. Vremenom je upoznavao klasične kulinarske tehnike- U agustu 1983. godine dobio je priliku da radi kao probni kuvar u elBulli restoranu u mestu Roses u Španiji. Osamnaest meseci kasnije postao je glavni kuvar restorana.

Pre njegovog dolaska elBulli je bio relativno nepoznat široj publici. Pod vođstvom Ferrana, uprkos tome što se restoran nalazi na nepristupačnoj lokaciji do koje se dolazi krivudavim planinskim putem, elBulli je dobio 3 Michelin zvezde i rangiran je kao jedan od najboljih restorana na svetu.

ElBulli je bio poznat kao tradicionalni francuski restoran. U kasnim 1980-im, Adria je počeo da obavljanja kulinarske eksperimente koji su zauvek promenili istoriju kulinarstva. Eksperimenti su često bili povezani sa molekularnom kuhinjom i primenom nauke u okviru kulinarskih praksi. Njegove kreacije su dizajnirane da iznenade i zadive gosta, a izvanredni ukus je uvek krajnji cilj. Adria Ferran je najpoznatiji po stvaranju “kulinarske pene”, koju  sada koriste kuvari širom sveta. Kulinarska pena se sastoji od prirodnih ukusa (slatko ili slano) pomešanih sa prirodnim sredstvima za geliranje. Pena se stavlja u kanister iz kojeg se istiska uz pomoć azotnog oksida.

Pena
Pena

Restoran elBulli je zvanično zatvoren 2011. godine, a Adria Ferran se penzionisao i nastavio svoj kreativni rad u okviru elBulli fondacije koja se nalazi na mestu gde je bio restoran. Projekat obuhvata sve vezano za kulinarstvo, od  internet pretraživača gastronomije, laboratorije za pripremu hrane do ogromnom centra za posetioce.

“Ovde ćete jesti znanje”, kaže veliki kuvar kada opisuje elBulli fondaciju.

 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama