Kafa kao prirodni stimulans

966
views
Kafa
Kafa

Kofein je najrasprostranjeniji mentalni stimulans na svetu.

Pored kafe, njegovi prirodni izvori su i čaj, kakao i guarana. Količina kofeina iz tri do četiri šoljice kafe nalazi se i u 400 grama čokolade ili četiri limenke energetskog pića. Nakon ispijanja kafe, njegovo dejstvo može da potraje i do pet sati.

„Kafa stiže u stomak… Od tog trenutka, ideje se šire kao bataljoni pešadije na bojno polje, i bitka počinje. Detalji kojih se prisećate stižu duplo brže. Laka konjica poređenja lansira veličanstvenu paljbu, artiljerija logike žuri”, pisao je o uticaju kafe još pre gotovo dva veka čuveni francuski književnik Onore de Balzak.

Šta se zapravo dešava kada kafa dospe u naše telo? Kofein adenozin receptorima u našem mozgu govori da treba da odmorimo. Poruke, ili nivoi adenozina, povećavaju se sa svakim budnim satom.

Kada kofein uđe u telo, imitira adenozin i počinje da šalje poruke njegovim receptorima, samo što im govori da treba da ostanemo budni, umesto da odmaramo. To pokreće jaču aktivnost nervnih ćelija, što primećuje hipofiza, koja izdaje naredbe – hormone – za proizvodnju adrenalina. Kofein stimuliše proizvodnju dopamina i time isporučuje „dobro se osećam” poruke mozgu.

Kafa je u stanju da vam pokrene čula na razne načine, podigne energetske nivoe i izoštri um. Poznato je da kofein ne deluje samo na mentalne, već i na fizičke performanse. Skorija istraživanju su pokazala da u Srbiji skoro 90 odsto ispitanika kafu pije ujutro, kod ili van kuće, dok čak 64 odsto naših sugrađana u kafi uživa i tokom večeri.

Intrigantna kompleksnost kafe može da vam pruži čitav niz emotivnih blagodeti, koje nadaleko prevazilaze samo ukus – počev od stimulacije i relaksacije do osveženja. Uz Nescafé možete uživati u svako doba dana i prema svom ukusu – jačinu i dodatke određujete sami. Možete je piti blažu, jaču, s mlekom, šlagom, posutu čokoladnim mrvicama, kao topli napitak ili ledeni Frappe…, a zahvaljujući procesima koji se koriste u proizvodnji, Nescafé u svakoj kombinaciji zadržava prirodnost 100% kafe.