Kako otvoriti kokos?

5555
views
Kako očistiti kokos
Kako očistiti kokos

Kokos zahteva mnogo truda, od berbe do pripreme za jelo. Međutim, kad mu slomite ljusku, kokosov orah pruža nagradu u vidu kokosove vode i ukusnog belog sadržaja.

Za otvaranje kokosa je potrebno strpljenje i pažnja. Zbog rukovanja oštrim predmetima važno je da se otvaranju pristupi oprezno.

Kokos rupice
Kokos rupice

Pre samog otvaranja kokosove ljuske, prvo je potrebno ocediti kokosovu vodu. Ona treba da bude retka i samo malo zamagljena, jer tada ima divan osvežavajući ukus. Kokosova voda se takođe koristi kao test svežine ploda: kada se orah protrese, mora se čuti zvuk. Ako se ne čuje ništa, to znači da se voda zgusnula u masu sapunjavog ukusa – što znaci da je kokosovom orahu istekao rok upotrebe.
Potražite tri „oka“ (odatle orah klija) koja se nalaze na gornjem delu oraha: na tom mestu je ljuska tanja i mekša i nema vlakna. Postavite kokos sa rupicama okrenutim na gore u neku činiju koja će ga držati stabilnim. Probušite bar dva proreza bušilicom ili bilo kojim špicastim predmetom koji možete da iskoristite (šrafciger, otvarač za vino). Kada ste napravili proreze pustite da voda isteče u čašu, možete da koristite cediljku kako biste sprečili da trunčice upadnu u vodu.

Otvaranje kokosa
Otvaranje kokosa

Kokosov orah postavite na tvrdu površinu i tvrdim predmetom, kao što je čekić ili drška velikog noža, udarite u sredinu sa strane. Polako okrećite orah i udarajte ga, tako da se na kraju ljuska prepolovi. Izvadite plod pomoću kašike ili noža.

Očišćen kokos
Očišćen kokos