Pampur, stakleni čep ili zavrtanj

4146
views
Zatvarači
Zatvarači

Utvrđena činjenica ili stvar mišljenja: koji zatvarači za vinske flaše su najbolji?Najvažnije je sačuvati kvalitet vina tokom dužeg perioda i obezbediti razvoj i sazrevanje vina što duže moguće. Sada postoje alternative klasičnom pampuru koje imaju svoje prednosti.

Dugo se nije ni razmatralo pitanje kako se vinske flaše zatvaraju. Razlog je bio zato što su prirodni pampuri napravljeni od plute hrasta odlično obavljali svoj posao sve od 18. veka. Drveće od kojh se pravi pampur raste uglavnom u Mediteranu: Portugalu, Španiji i na jugu Francuske. Ovaj čvrsti ali fleksibilni zatvarač se dugo smatrao neprevaziđenim za zatvaranje vinskih flaša.

Prema nekim stručnjacima, ovaj čep omogućava dozirani unos kiseonika u flaši, koji ima pozitivan efekat na sazrevanje vina. Ipak, problem je u hemijskom sastojku trihloranisolu, koji utiče na gorki ukus, “ukus plute”, a koji se formira u porama čepa. Oko 5% vina je pokvareno ovim ukusom. Ukoliko se prirodni čepovi ne održavaju konstantno vlažnim, oni se isušuju. Zbog toga se flaše koje su zatvorene ovim čepom, čuvaju položene. Ipak, i najdugovečniji i najkvalitetniji čepovi počinju da se krune posle 20 godina.

Pampuri
Pampuri

Zato ne čudi što je sa pojavom novih sintetičkih materijala, započela i potraga za alternativom. Na početku, ovo je malo uticalo na popularnost postojećeg čepa, delom i zbog toga što su se novi zatvarači u početku koristili za manje kvallitetna vina. Tek kada su se skuplja i kvalitetnija vina pojavila na tržištu sa novim zatvaračem, započet je intenzivniji razgovor na temu plastičnih, staklenih i metalnih zatvarača.

Novi zatvarači imaju određene prednosti nad starim čepom. Na primer, sintetički plastični čepovi ne utiču na ukus vina. Ipak, oni su pre namenjeni vinima koja se ispijaju brzo posle flaširanja, jer postoji sumnja u njihovo zadržavanja pritiska u dužem periodu čuvanja. Oni su jaki, pa je često potrebno dosta napora da se izvade iz flaše.

Stakleni zatvarači su sasvim drugačiji; stakleni zatvarač je zapečaćen dodatno sa plastičnim prstenom, koji ne dolazi u kontakt sa vinom. Flaša se lako otvara, i to bez otvarača. Nema rizika pojavljivanja dodatnog ukusa od čepa, a reciklirano staklo je ekološki prihvatljivije i komercijalno isplativije. Sa njim flaše mogu biti opet zatvorene bez ulaženja vazduha, i mogu se držati položene i posle otvaranja.

Sve popularniji je i zatvarač koji se zatvara zavrtanjem, trenutno oko 15% posto flaša na svetu se zatvara ovim zatvaračem. Ovaj način se smatra visokokvalitetnim za hermetičko zatvaranje i zadržavanje tečnosti, koji omogućava da se vinske flaše bezbedno čuvaju položene. Navoji na zatvaraču su bez ukusa i mirisa, i samo rukovanje je veoma praktično.

Trenutno postoji mnogo mogućnosti, debate među stručnjacima se nastavljaju, a tržište se dalje razvija. U skladu sa tim se nastavlja borba između tradicije i inovacija, borba između klasičnog pampura i zatvarača.