Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiSelo Zlakusa - centar grnčarskog zanata

Selo Zlakusa – centar grnčarskog zanata

Selo Zlakusa je grnčarska prestonica ovog starog zanata na Balkanu.

Zlakusa, nekada selo siromašnih grnčara, danas je centar grnčarskog zanata. U selu danas postoji 18 aktivnih grnčarskih domaćinstava sa stalnom proizvodnjom grnčarskog posuđa. Na jesen se u selu održava sajam grnčarije (lončarijada) kada se po najpovoljnijim cenama mogu kupiti ovi poznati zlakuški grnčarski proizvodi ili probati razna jela spremana u tim posudama.

Grnčarski proizvodi koji se proizvode u Zlakusi su neglazirani, potpuno od prirodnih materijala (gline i minerala kalcita – sam kalcit daje posuđu čvrstinu, postojanost na visokim temperaturama i posebnu aromu jelima koja se spremaju u njima). Posuđe je namenjeno za spremanje jela kako u savremnim elektirčnim uređajima tako i na otvorenom plamenu.

Grnčarija
Grnčarija

Najčešće korišćeni zlakuški grnčarski proizvodi su: lonci, šerpe, sačevi, peke (đuvečare), pržulje, oke (posude za vino i vruću rakiju), crepulje, tanjiri …

Grnčarska domaćinstva u Zlakusi poseduju i pečat sa zaštitnim znakom „Z“ kojim su zaštitili svoje proizvode i sa kojim označavaju originalnost i kvalitet svojih proizvoda u smislu da su isti napravljeni na stari tradicionalni način, kao što se to radilo i pre više vekova u ovom selu.

Stari grnčari
Stari grnčari

Uputstvo za prvo pripremanje posude
– Pre prve upotrebe u posudu staviti 2 do 3 kašike masti, 2 do 3 kašike projinog brašna i 1 do 2 litra vode. Posuda se stavi na šporet da se lagano kuva na blagoj temperaturi. Kada smesa provri, istom namazati sve unutrašnje površine suda. Skunuti posudu sa vatre, ohladiti i sprati. Time je posuda spremna za upotrebu.

Mogu li se posude koristiti na plinskom šporetu?
– Nije preporučljivo posudu staviti direktno na otvoreni plamen plinskog šporeta, ali ostavlja se mogućnost da se između posude i plamena stavi metalna ploča, kako bi se temperatura ravnomerno rasporedila po celoj površini dna suda.

Mogu li se posude koristiti na staklokeramičkoj ploči ?
– Postojanost posude i njena svojstva se ne gube korišćenjem, odnosno kuvanjem, na staklokeramičkoj ploči, ali je preporučljivo šporet zaštititi od odštećenja i grebanja stavljanjem metalne ploče između grejne površine i dna suda.

Izvor: www.zavicaj.info; www.zlakusa.co.rs

Proizvode iz Zlakuse u Beogradu možete pronaći subotom i nedeljom, na pijaci u bloku 44, tezga 329.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama