Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiTrendovi - hrana i piće u 2015. godini

Trendovi – hrana i piće u 2015. godini

Stručnjaci predviđaju da ćemo u 2015. godini jesti više karfiola, insekata i sladoleda čudnih ukusa.

Izgleda da se novi trendovi hrane pojavljuju niotkuda i tako brzo uđu u naš život da nam se čini da ih koristimo godinama.  Kako neka hrana postane trend, i šta možemo da očekujemo u restoranima i na policama radnji u novoj godini?

Da bi se napravila prognoza kada su trendovi hrane u pitanju, uzimaju se u obzir tržište, mesto proizvodnje, trendovi u kulinarstvu i evolucija ponašanja potrošača. I smena generacija je veoma važan faktor, dok se jedna generacija sve više fokusira na zdravlje; druga je posvećena preduzetništvu čiji je osnov hrana. I najvažnije, trendovi su pod uticajem osnovnih ljudskih vrednosti, kao što su težnja za srećom, avanturom i zajedništvom.

Koje namirnice će biti popularne u 2015. godini?

Kokosov šećer – Beli šećer je zlo. Zbog porasta broja hroničnih oboljenja došlo je do izražene potrebe za većim izborom prirodnih zaslađivača sa niskim glikemijskim indeksom. Kokosov šećer se pravi od soka cveta kokosove palme, koji se prikuplja i kuva dok većina vode ne ispari i sličan je javorovom sirupu.
Kokosov šećer je postao popularan pojavom Paleo dijete.

Matcha – još jedan trend u nastajanju, Matcha je potpuno prirodan čaj koji dolazi iz Japana i koji zadovoljava popularne zahteve za energijom. Pravi se od lomljenih listova zelenog čaja. Matcha je prepun beta-karotenom i antioksidantima. Sa manje kofeina od zelenog čaja, Matcha obezbeđuje mirniji energetski podsticaj.

Povrće – Karfiol će postati novi kralj povrća. Ranije često zanemarivan zbog nedostatka ukusa, u novoj godini će ga upravo ta karakteristika učiniti popularnim. Karfiol je bogat vlaknima, odličan za imunitet – bogat vitaminom C i K, poznat po antiinflamatornim svojstvima. Korenasto povrće poput korena celera, rena i kelerabe će se služiti, prženo ili kao pire. Često osporavan prokelj će se takođe naći na vrhu liste povrća, pošto je u 2014. godini priznat kao “super hrana”. Ukišeljeno povrće će takođe postati popularno.

Karfiol
Karfiol

Meso – svinjetina će i dalje biti na vrhu liste kada je meso u pitanju. Italijanski proizvodi kao što su pančeta, guanciale ( italijanski proizvod napravljen od svinjskog obraza)  i škembići će se više pojavljivati na tanjirima. Neobični komadi mesa će postati češći.

Drevne žitarice koje ne sadrže gluten, kao što su etiopijski tef (koji sadrži puno kalcijuma, gvožđa i proteina) i kaniva iz Južne Amerike (odličan izvor proteina, gvožđa i aminokiselina) će se koristiti za pripremu hleba, salata i supa.

Jestivi insekti – tradicionalna hrana u nekim delovima Azije, Latinske Amerike i Afrike, sada se reklamira kao nova super hrana zbog visokog sadržaja proteina. Skakavci, na primer, imaju otprilike isti sadržaj proteina kao i pileće grudi. Očekuje se da će insekti, obrađeni kao brašno, uskoro postati popularan proteinski izvor za pekarske proizvode.

Insekti
Insekti

Skandinavska ishrana – posle godina obožavanja mediteranskog načina ishrane, svet hrana će se baviti nordijskom kuhinjom u 2015. godini. Skandinavska kuhinja se smatra najboljom po kvalitetu i nivou usluge, a pošto je restoran Noma u Kopenhagenu ponovo u 2014. godini nagrađen titulom “najbolji restoran na svetu “,  skandinavska kuhinja nastavlja svoj uzlet.

Slani jogurti i sladoledi – Häagen-Dazs u Japanu je u svoj asortiman ubacio dva biljna sladoleda, sa ukusom paradajza i šargarepe, dok u Rimu sladokusci mogu da probaju sladoled napravljen sa gorgonzolom, artičokama, inćunima i dimljenim lososom.

Sladoled
Sladoled

Još neki od očekivanih trendova u 2015. godini su: začinjenija i autentičnija azijska kuhinja, pivo sa začinima ili biljnim mešavinama, kanabis kuhinja, a porašće i popularnost “ružnog” – prirodno deformisanog voća i povrća.

Međunarodni konsultanti za oblast hrane i restorana, Baum i Vhiteman su izdali svoj godišnji izveštaj trendova hrane i identifikovali su listu gastronomskih ključnih reči za 2015. godinu:

 • Pistaći
 • Ledeni caffe latte
 • Začinjeni japanski rezanci – ramen
 • Poslastice od “brijanog” leda
 • So sa različitim ukusima
 • Turšija
 • Slani sladoledi i jogurti
 • Gorke arome: gorka čokolada, kafa, gorko povrće
 • Sezonska etno hrana
 • Insekti na meniju
 • Japanski Matcha čaj
 • Sukob različitih ukusa

 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama