U svetu koktela nijedan dan nije isti

588
views
Kejtlin Stjuart - kokteli iz Kanade
Kejtlin Stjuart - kokteli iz Kanade

Kejtlin Stjuart je 2017. godine proglašena za najboljeg bartendera na svetu na takmičenju “World Class”. Podelila je sa nama svoja iskustva i recept za pobednički koktel.

Kejtlin Stjuart (Kaitlyn Stewart) iz Vankuvera je u finalnom delu takmičenje imala zadatak da napravi jedan koktel koji predstavlja njen etos (karakter). Napravila je koktel sa burbonom, voćem i likerom od mleka koji je nazvala “Prosuto mleko” – jer za prosutim mlekom ne vredi plakati, što je njena životna mantra. Recept za ovaj koktel i svoja razmišljanja na temu barske kulture je podelila sa nama.

Kada i kako si započela svoju karijeru?
Počela sam da radim kao bartender pre oko 11 godina. Tada je to bio način da platim školovanje, a nije mi palo na pamet da ću od toga napraviti karijeru. Volim kreativni proces pripreme novih koktela. Deo te zabave su pokušaji i greške koji su sastavni deo tog procesa – ali kada nađete savršenu kombinaciju, zadovoljstvo je ogromno.

Šta je najteži, a šta najzabavniji deo posla bartendera?
Mislim da je najteže napraviti balans između posla i privatnog života. Radi se dugo i tipično do veoma duboko u noć, pa može biti teško da nađete motiv da ustanete rano, vežbate i jedete zdravo. Najzabavniji deo je upoznavanje i interakcija sa velikim brojem zanimljivih ljudi. Nijedan dan nije isti.

Kejtlin Stjuart
Kejtlin Stjuart

Koja je najvažnija lekcija ili savet koji si dobila tokom svoje karijere?
Kako biste bili dobar bartender morate da naučite da budete najefikasnija osoba u prostoriji. Bilo da pripremate piće ili razgovarate sa gostom, uvek morate da razmišljate tri koraka unapred. Želite da svaki gost koji uđe u vaš bar doživi vrhunsko uživanje.

Koji bi kanadski koktel ili sastojak preporučila?
Sastojak koji najviše predstavlja Kanadu je svakako javorov sirup, koji je odlična zamena za šećer, a tu su i borovnice ili jeline iglice.

Koji je tvoj omiljeni koktel?
Volim klasike, pa mi je omiljen za pripremu jednostavan Daiquiri.

Koktel "Prosuto mleko"
Koktel “Prosuto mleko”

RECEPT za koktel “Prosuto mleko” (Spilt Milk)

 • 44ml Bulleit Bourbon
 • 7ml “Sons of Vancouver” Amaretto
 • 22ml Liker od mleka*
 • 22ml Trešnjin grm*
 • 4 kapi Angostura bitera
 • 2 kriške limuna
 • Prstohvat soli

Dodati sve sastojke u šejker. Snažno tresti 10-12 sekundi. Sipati preko mrvljenog leda i ukrasiti korom od limuna.

Recept za liker od mleka

Jednake količine – Punomasno mleko/ Beli šećer/ Votka

Staviti u veliku staklenu teglu i dobro promućkati. Dodati pola limuna iseckanog na kriške i pola pomorandže iseckane na kriške. Prekriti gazom i ostaviti na sobnoj temperaturi 10-12 dana. Sadržaj promešati jednom dnevno. Procediti kroz gazu ili filter za kafu 2-3 puta, dok tečnost ne postane providna. Staviti u flašu i držati u frižideru.

Recept za trešnjin grm

 • 450g očišćenih trešnji
 • 3 šolje belog šećera
 • 3 šolje jabukovog sirćeta
 • 1 cela kora limuna

U šerpu dodati trešnje i šećer. Ostaviti da se trešnje dinstaju dok ne postanu mekane. Kada trešnje počnu da se razdvajaju dodati sirće i koru limuna. Ostaviti da proključa a zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Kada je mešavina ohlađena, procediti kroz fino mrežasto sito. Staviti u flašu i čuvati u frižideru