Madera
  • Broj pregleda 1554

Madera – Ukusi Francuske

Restoran Madera se nalazi u gradskoj zoni duge prošlosti. Deo današnjeg Bulevara kralja Aleksandra od Takovske do Beogradske ulice bio je poznat pod imenom Fišegdžijska čaršija jer je, po naredbi kneza Miloša Obrenovića, taj prostor bio određen za prodaju baruta i fišeka.

Na mestu gde se danas nalazi restoran Madera najpre je otvorena kafana Smederevo, gde su se okupljali kočijaši i amali. Potom je, u duhu moderne, podignuta višespratna zgrada čije je prizemlje 1937. godine krasila kafana – restoran Madera.

Priča kaže da je restoran dobio ime tako što je neko od gostiju doneo odlično vino sa portugalskog ostrva Madeira. U ovom restoranu okupljali su se gradski boemi, čuveni umetnici i novinari, koje su popularno nazivali “maderašima”. Među njima su dr Aca Obradović, Predrag Milojević, Ljuba Tadić, Miroslav Radojčić, Den Tana, Miljan Miljanić, Slava Đukić, Ljubiša Vukadinović, Dragoslav Šekularac i drugi. Na čelu šefa kuhinje je Zoran Stevanović, koji iza sebe beleži dugogodišnje iskustvo u gastronomiji. Današnji, moderan izgled Madera je dobila u maju 2003. godine.

Gout de France 2017

  • Predjelo 1 – Gravadlaks od pastrmke sa osvežavajućim musom od rena. Sveža pastrmka tretirana mešavinom soli, šećera i začina 12h. Servirana  sa osvežavajućom penom od rena. Ren sa ribom daje neobičnu notu ukusa ovom predjelu.
  • Predjelo 2 – Mus od čvaraka mangulice sa želeom od aloja vere. Kombinacija pozitivnog holesterola (HDL) sa egzotičnim zeleom od aloja  vere daje neverovatno zdravu kombinaciju predjela.
  • Riba – Filet smuđa sa kockicama bujabeza,krompirom i emulzijom od peršuna. Grilovani filet dunavskog smuđa na marsejski nacin, okupan kockicama bujabeza i serviran na ruju od krompira koji se kuvao u bujabezu.
  • Meso – Hrskavi svinjski stomak sous vide na kulisu od ajvara sa griovanim kačamakom i sezonskim povrćem Svinjski stomak (tzv. slanina) pripremljena na francuski način (sporo kuvana 48h) a zatim karamelizovan na roštilju i serviran na omiljenom srpskom delikatesu sa tradicionalnim kačamakom i sezonskim povrćem.
  • Dezert – Egzotična sfera, sfera od hrskavog francuskog meringa ispunjena kremom od vanile i egzotičnim voćem servirana sa sladoledom od kokosa

 

Podelite

Klub Književnika – Ukusi Francuske

Next Story »

Na ćošku – Ukusi Francuske