Klub Književnika – Ukusi Francuske

853
views
Klub Književnika
Klub Književnika

Od 1946. godine u srcu Beograda, Klub književnika ponosno nosi status kultnog restorana i nezaobilaznog mesta na kulturnoj mapi grada.

Klub književnika je tradicionalno mesto dobre hrane i legendarnih priča, ili kako ga je nekada Momo Kapor opisao – ’’gastronomsko i književno svetilište Beograda’’.

U Klubu je Ivo Andrić dao prvu izjavu nakon primanja Nobelove nagrade. Ovde su se Danilo Kiš i Momo Kapor redovno družili, i prvi put zajedno osetili starim. Ovde se Elizabet Tejlor i Ričard Barton, po priči njihovih prijatelja, nikada nisu svađali. Ovde se za jedno veče obećala i udala Olivera Katarina. Ovo je klub za koji Sofija Loren kaže da se u njemu ostaje dugo, a potom mirno odlazi u san. Ovo je mesto gde je Rokfeler među prvima došao na večeru, a među poslednjima otišao.

Meni Kluba književnika nudi dobro poznate specijalitete Bude, prvog vlasnika i šefa kuhinje, srpska nacionalna jela, francuske specijalitete, jela od ribe, kuvana jela i razne poslastice, među kojima je nezaobilazna krempita, u Beogradu poznata kao najbolja decenijama unazad.

  • Hladno predjelo: KOKTEL OD GAMBORA SA CRVENIM KAVIJAROM
  • Toplo predjelo: FILE SMUDJA SA LAVANDOM NA RATATUI POVRĆU
  • Glavno jelo: BIFTEK PUNJEN GUŠČIJOM DŽIGERICOM U SOSU OD CRNE ČOKOLADE I TARTUFA POSLUŽEN SA PIREOM OD GRAŠKA
  • Selekcija francuskih sireva
  • Dezert: ČOKOLADNA POLUSFERA PUNJENA MUSOM OD ČOKOLADE SA BADEMIMA I KANDIRANOM TREŠNJOM