Uz hranu počinje priča
DogađajiExpo Milano 2015 - otkrijte ukuse sveta

Expo Milano 2015 – otkrijte ukuse sveta

Tema izabrana za izložbu koja će se ove godine odžati u Milanu je “Nahraniti planetu, energija za život”. Ova tema obuhvata tehnologiju, inovaciju, kulturu, tradiciju i kreativnost u hrani i ishrani.

Od 1. maja do 31. oktobra 2015. godine, Ekspo Milano će ugostiti preko 130 zemalja učesnica. U trajanju od 184 dana, ogroman izložbeni prostor koji pokriva milion kvadratnih metara, dočekaće preko 20 miliona očekivanih posetilaca.

Milano
Milano

Putovanje ukusa

Posetioci će doživeti jedinstveno putovanje koje će biti vezano za ishranu. Svi koji posete izložbu će imati mogućnost da na putu oko sveta, isprobaju hranu i upoznaju tradiciju naroda iz svih krajeva sveta. Ekspo Milano 2015. će biti prva izložba u istoriji koja će biti zapamćena ne samo po svojim izloženim proizvodima, već i po svom doprinosu obrazovanju o hrani i dragocenim resursima na planeti.

Koncept štanda Srbije

Skladan spoj ukusa, hrane i sećanja na prošlost, tradicija i moderno doba: ovo je tema koja će obeležiti učešće Srbije na Ekspo Milano 2015.

Sa svojih 250 kvadratnih metara izložbenog prostora u okviru Bio – Mediteran klastera, Srbija će nastojati da stimuliše dijalog među posetiocima o problemima koji još uvek postoje u oblasti ishrane. Kroz ovaj dijalog otkirvaće se s jedne strane kulturni identitet zemlje, istorija i tradicija; a sa druge, predstaviće se mogućnosti koje Srbija ima:  bogati prirodni resursi i tehnološke inovacije u poljoprivredi.

U okviru svog izložbenog prostora, Srbija će razviti tri “tematske staze” koje će voditi  kroz istoriju zemlje i evoluciju njene kuhinje.

  • Pšenica i voda – hrana neolita do savremenog čoveka, istraživanje porekla moderne srpske kuhinje, odražavajući duh njen narod;
  • Organska Srbija – hrana koja je organska i zdrava, kao energija za budućnost, ili drugim rečima, ponovno otkrivanje tradicionalnih recepata koji koriste lokalne sastojke, uzgajane na prirodan način, kao što su maline;
  • Fuzija kuhinja u Srbiji – hrana kao turistička atrakcija, jer ako je istina da se sa životom, kulturom i tradicijom jedne zemlje upoznajete kroz hranu, u Srbiji, kuhinja je rezultat razmene između različitih kultura i civilizacija tokom vekova.

Kako otići?

U toku je posebna ponuda avio kompanije Air Serbia po ceni od 13.367 rsd, za period putovanja od 05.02.2015. – 30.05.2015.

Zvanična stranica sajma sa informacijma o programu, izlagačima i ceni ulaznica – Expo Milano 2015

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama