Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiKuvana junetina širom sveta

Kuvana junetina širom sveta

Mnoge nacionalne kuhinje imaju dugu tradiciju u pripremanju jela od lagano kuvanog mesa, uglavnom junetine.

U Austriji i Bavarskoj se juneći pauflek kuvan u supi zove kronfleisch i služi se, kao i tafelšpic, s renom.

U Francuskoj je junetina kuvana sa korenastim povrcem i posoljena krupnom solju naziva boef gros sel. Ukoliko se kuva file, jelo se zove fillet a laficelle. Meso se uzduž i popreko veže kuhinjskim koncem, pri čemu se na oba kraja ostavi petlja od konca. Meso se polako kuva na laganoj vatri, obešeno za ove dve petlje, kako ne bi dodirivalo dno šerpe.

U italijanski bollito misto pored junetine idu i svinjetina i piletina. Zavisno od toga u kom se delu Italije sprema, služi se uz različite sosove.

Kuvana govedina je tradicionalno englesko jelo koje danas gubi na popularnosti. U šerpi se s lukom kuvaju različiti, uglavnom jeftiniji delovi govedine, a služe se uz krompir i šargarepu.

Tradicionalno jevrejsko jelo, koje se čak služi i za velike praznike, su kuvana juneća prsa s povrćem, ili slatko-kisela.

Junetina je takođe veoma popularna u Južnoj Americi. U Venecueli je pabellon criollo, na primer, kuvana junetina s pirinčem, pasuljem i bananom, nacionalno jelo.

U Kini se junetina prvo kuva dok ne omekša, i onda se postepeno dodaju praziluk i izdanci bambusa, kao i razni začini kao što su dumbir i zvezdasti anis, a dodaje se i šećer.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama