Uz hranu počinje priča
DogađajiSedmi Beogradski Irski Festival

Sedmi Beogradski Irski Festival

Sedmi Beogradski Irski Festival (BIF), koji će se od 9. do 17. marta održati pod sloganom „Springtime In Belgrade!“, predstaviće na više lokacija u Beogradu deo očaravajuće irske kulture, uključujući najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja, atraktivne izložbe, književne večeri, koncerte i druge zanimljive kulturne događaje.

Prvog festivalskog dana, u subotu, 9. marta, u Centru za kulturu „Božidarac“ od 20h koncert će održati popularni beogradski bend Irish Stew. Istog dana, nešto ranije, u 17.30 časova u Galeriji ULUS-a (Knez Mihailova) biće otvorena izložba renomiranoog irskog fotografa Najdžela Svona pod nazivom „Budimpeštanske kuće sa žutom zvezdom“.  Beogradski Irski Festival dovodi u Beograd jednog od vodećih irskih reditelja Lenija Abrahmsona (Lenny Abrahamson), a pored njegovih ostvarenja publika će moći da uživa u bogatom i raznovrsnom filmskom program za sve uzraste.

Filmski program sedmog BIF-a koji se održava u Kinoteci u Kosovskoj ulici, osim filma koji otvara program 11. marta koji će biti prikazan u Kinoteci u Uzun Mirkovoj, predstaviće neke od najrelevantnijih filmskih ostvarenja iz Irske, uključujući igrane, dokumentarne i animirane filmove.

U okviru programa Vizuelne umetnosti, čuveni strit-art umetnik Džejms Erli (James Early) oslikaće mural / strit-art instalaciju u centru Beograda, a publika će imati priliku i da vidi neverovatne live stream digitalne projekcije prestižnog irskog umetnika Džona Gerarda (John Gerrard).

Po prvi put ove godine u okviru festivala 12. marta u Kinoteci održaće se digitalna biznis konferencija koja ima za cilj da poveže digitalnu industriju Irske i Srbije.

Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom Irskom Festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Publiku takođe očekuje izložba na otvorenom (Sava promenada) „Hrišćanstvo u Irskoj i Srbiji – Primeri i značenja“, zatim diskusija „Srednjovekovna duhovnost: Irska i Srbija“, predstava „Čekajući Godoa“, radionice: „Street art fotografija“ i „Štampaj zeleno“, predstavljanje knjige „Jestiva zadovoljastva Lane Citron“, proslava Svetog Patrika nizom događaja između 15. i 17. marta.

Irski branč koji će se održati 16. marta biće začinjen “Jestivim zadovoljstvima”. Irska autorka Lana Citron, čitaće delove svoje poslednje knjige “Edible Pleasures”, u kojoj je na duhovit ali studiozan način proučila istoriju i dejstvo afrodizijaka. Pored Irskog doručka koji se sastoji od sve samih afrodizijaka, inspirisana zabavnim receptima iz Lanine knjige, kuhinja Smokvice će iznenaditi goste sa još nekim jestivim zadovoljstvima. Nagrađivana Irska književnica i scenaristkinja Lana Citron do sada je objavila 5 novela, dve knjige kao I brojne kratke priče, scenarija, pesme, članke I književne kritike.

Kompletan program festivala – www.irishfest.rs

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama