Dan kada se proslavlja francuska gastronomija 21. mart – Ukusi Francuske

980
views
Ukusi Francuske
Ukusi Francuske

Peto izdanje sada već tradicionalne gastronomske manifestacije, održaće se  u četvrtak, 21. mart 2019. godine.

U ovogodišnjoj proslavi francuske hrane i francuskog pristupa uživanju hrani, predstavlja se 16 restorana u Srbiji. Francuski meniji biće posluženi 21. marta 2019, a neki i tokom cele nedelje od 18.-24. marta, u beogradskim restoranima: Ahhriba, Delicent, Enso, Falkensteiner Hotel Belgrade restaurant, Franš, Homa, Kalemegdanska terasa, Klub Književnika, Langouste, Madera, Mama Shelter, The Square Beograd, Hotel Hilton – Two Kings, Vin et Baguette, Voulez-vous, kao i u Zrenjaninu, u restoranu Salaš kod stare dunje.

Ukusi Francuske
Ukusi Francuske

Koncepcija manifestacije Ukusi francuske je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru svoj meni u čast francuske gastronomije. Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Svaki majstor kulinarstva u okviru Ukusa Francuske ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju.

Francuska
Francuska

Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar osmišljava svoj meni „ à la française” prilagođen lokalnim uslovima i održivoj ekonomiji; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Meniji će u okviru „Ukusa Francuske“ i ove godine biti posluživani i na francuskim brodovima i u avionima francuskih kompanija, a učestvuju i škole kulinarstva i ugostiteljstva.