Uz hranu počinje priča
PutovanjaJesen u Vojvodini - Fruška gora

Jesen u Vojvodini – Fruška gora

Fruška gora je najstariji Nacionalni park u Srbiji i „dom” mnogih manastira, vinarija i seoskih imanja.

Frušku goru odlikuju i bogatsvo prirode: flora, fauna, pejzaži, termalni izvori – banje, jezera – i ovo je savršeno mesto u Vojvodini za pešačenja, cikloturizam, posmatranje retkih biljnih vrsta i ptica. Pored istorijske vrednosti, manastiri su i mesto gde možete uživati u domaćim proizvodima kao što su sir, rakija, med koje monasi i monahinje prave sa puno ljubavi od proizvoda i životinja koje sami uzgajaju.

Manastiri Fruške gore
Manastiri Fruške gore

Manastiri Fruške gore
Reč manastir potiče od grčke reči monasterion, što znači sam. Kako mu samo ime govori, to je mesto gde se živi samačkim životom, prema monaškim pravilima. Manastiri su simbol Vojvodine, ne samo po brojnosti već po neprocenjivoj vrednosti koju nose u sebi. Oni već stolećima prenose doživljaj prošlih vremena, stojeći ponosno kao zaštitnici kulturnog i istorijskog nasleđa ovih prostora.

Pored manastira Kovilj nalazi se Petkovica, kapela Svete Petke. Uz nju i u nju je urastao stari hrast, a na njemu se nalazi gnezdo u koje se svake godine vraćaju rode.

Fruška gora ili “Srpski srednjovekovni Atos” je mesto gde se nalazi 15 manastira (Beočin, Velika Remeta, Vrdnik-Ravanica, Grgeteg, Divša, Novi Jazak, Krušedol, Kuveždin, Mala Remata, Novo Hopovo, Petkovica, Privina Glava, Rakovac, Staro Hopovo i Šišatovac).

Rakija
Rakija

Svaki od manastira nudi i domaće proizvode, pa su tako dostupni domaći med, likeri i rakije od voća, mlečni proizvodi, a manastir Kovilj je od skoro počeo da pravi i pivo. U manastiru Kovilj se pravi u čuvena rakija “Arkanj” koja se dobija destilacijom jabukovog vina. Rakija godinama odležava u hrastovim buradima u podrumu manastira, a priprema se po tradicionalnoj recepturi iz oblasti Kalvados u Francuskoj.

Fruškogorska “Lugarnica”
Restoran i prenoćište “Lugarnica” se nalazi na južnim padinama Fruške gore, sa najviše sunčanih dana u godini. Sa ovog mesta pruža se neverovatan ppogled na ravničarski deo Srema. Ovo imanje je pravi iskorak u prirodu, domaćinsko okruženje, sremačko gostoprimstvo i uživanje u hrani. Specijalitet kuće je divljač- špikovani srneći but, kobasice od divljači, paprikaš i gulaš. Tu su, naravno i sva tradicionalna sremska jela sa roštilja i domaći proizvodi. Boravak u “Lugarnici” u Maloj Remeti možete iskoristiti da obiđete živopisan krajolik južnih obronaka Fruške gore. Mala Remeta je iriško seoce sa nešto više od stotinu stanovnika, i tu možete nabaviti domaće sireve i ostale domaće proizvode.

Lugarnica
Lugarnica

Vinarije Fruške gore
Fruškogorsko vinogorje se razvija na plodnim padinama Fruške gore, a vina odavde točena su širom Evrope – od Bečkog dvora do engleskih krčmi.

U ovom kraju, loza se gaji vekovima, a vino predstavlja piće u kome uživaju mnoge generacije. Prvi pisani tragovi datiraju iz trećeg veka, kada je rimski car M.A. Probus podigao prve vinograde na južnim obodima Fruške Gore. Kasnije su Sloveni nastavili tradiciju gajenja vinove loze, a poseban doprinos očuvanju razvoju i očuvanju ove veštine dali su srpski srednjovekovni manastiri, čija su imanja bila temelj čuvanja i trajanja vinogradarstva, podrumarstva i vinarstva.

„Vinu je klima – sudbina, loza – majka, a zemlja – otac”.

Vinarije
Vinarije

Vinarija Deurić
Vinogradi i vinarija Deurić su smešteni na osunčanim, južnim obroncima Fruške gore
na visini od 250 m.n.v.. Vinarija raspolaže savremenim proizvodnim pogonom, a u procesu proizvodnje se poštuju priroda i grožđa. Vina Deurić imaju specifičan karakter, koji predstavlja odraz najboljeg što teroar Fruške Gore i Male Remete kao mikrolokalitet mogu da pruže. Obavezno probati Talas Beli – belo vino, Urban Rose – roze vino i Probus – crveno vino. U vinariji se održava i škola vina koju vode sertifikovani somelijeri.

Vinarija Kovačević
Vinarija Kovačević se nalazi na Fruškoj gori u Irigu. Već četiri generacije porodice Kovačević se bave vinogradarstvom, a sve je počelo davne 1885. godine. U ovoj vinariji berba počinje krajem avgusta i traje tokom septembra, gde su angažovane sve porodice iz Iriga. Vino po kojem je ova vinarija najpoznatija je Chardonnay Kovačević, a u ponudi je veliki izbor etiketa belih, crvenih i desertnih vina. Uz vinograde Kovačeviće se nalazi i vinska kuća – restoran u kojem se uparuju hrana i vino.

Bermet – zaštitni znak Fruške gore
Bermet je desertno vino koje se pravi sa grožđem sa područja Fruške gore i Sremskih Karlovaca – i isključivo je vezano za ovaj kraj. Za očuvanje njegove recepture su zaslužni manastiri koji su ovo vino sačuvali od zaborava. Bermet se pravi od vina i velikog broja aromatičnih i lekovith biljki (preko 20). Služi se kao aperitiv, dižestiv ili kao desertno vino.

Više o turističkoj ponudi Vojvodine pogledajte na sajtu Turističke organizacije Vojvodine – https://vojvodinaonline.com/

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama