Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiJesen u Vojvodini - Vršac je grad vetra i vina

Jesen u Vojvodini – Vršac je grad vetra i vina

Ovaj put će nas voditi kroz Deliblatsku peščaru do grada Vršca – a na putu ćemo otkrivati prirodu, kulturu i dobru hranu i vina.

Vojvodina je lepa u svim godišnjim dobima, a jesen u Vojvodini nudi posebnu čar, jer se tada završavaju berbe grožđa, priprema zimnica i smenjuju predivne boje prirode.

Vršac – grad vetra, vina i umetnosti
Vršac je grad bogate istorije i kulture, sa živopisnim prirodnim lepotama, grad u kome se prožimaju tradicija i savremeni tokovi življenja. Sam grad smešten je na ivici Panonske nizije u jugoistočnom Banatu, u podnožju Vršačkih planina i uz granicu sa Rumunijom.

Vršac je jedan od najstarijih banatskih gradova, poznat po specifičnoj klimi i čistom vazduhu jer ovde vetrovi duvaju preko 200 dana godišnje i konstatno pročišćavaju gradski vazduh. Grad i njegovu okolinu karakteriše raznovrstan reljef, čemu svakako doprinosi oslonjenost na Vršačke planine i blizina Deliblatske peščare.

Kulturno bogatstvo ovog banatskog grada je veliko, jer obiluje mnogobrojnim crkvama, kulturnim institucijama i zdanjima različitih stilova, gde svaki objekat ima svoju specifičnu priču.

Šta posetiti u Vršcu

  1. VRŠAČKA KULA  – Simbol je ne samo grada već i cele okoline. Sazidana 1439. Godine, a podigao je despot Đurađ Branković.
  2. CRKVA SVETOG GERHARDA – Velelepni rimokatolički hram, posvećen Sv.Gerhardu, sagrađen 1863. godine. Najveća katolička katedrala u Srbiji.
  3. SABORNA CRKVA  – Hram Sv. Oca Nikolaja sazidan u XVIII veku i najstariji pravoslavni hram u Vršcu. U crkvi se nalaze i dve slike Paje Jovanovića koje je naslikao i poklonio crkvi.
  4. MANASTIR MESIĆ – Verovatno najstariji spomenik u Banatu. Narodno i crkveno predanje, kao osnivače pominje učenike Svetoga Save.
  5. GRADSKI MUZEJ – Sastoji se od šest odeljenja od kojih se po bogatstvu izdvajaju arheološka i prirodnjačka zbirka.
Vršac - manastir Mesić, Katedrala, Gradski muzej
Vršac – manastir Mesić, Katedrala, Gradski muzej
  1. APOTEKA NA STEPENICAMA – Potiče iz druge polovine XVIII veka i u njoj je 1784. godine otvorena prva vršačka apoteka “Kod spasitelja“.
  2. GRADSKI PARK – Nastao krajem XVIII veka i smatra se jednim od najlepših i najstarijih u zemlji. Zasađen je listopadnim i zimzelenim drvećem i raznovrsnim cvećem i predstavlja pravu botaničku baštu.
  3. VRŠAČKE PLANINE – Predeo izuzetnih odlika, bogat florom i faunom, pravi je raj za izletnike, planinare, paragalderiste, bicikliste, šetače, posmatrače ptica, rekreativce i sve ostale zaljubljenike u prirodu.
  4. RESTORAN DINAR  – Etno restoran zanimljivog enterijera, veliki izbor domaće hrane i vina.
  5. POSLASTIČARNICA ĐORĐEVIĆ – U ovoj porodičnoj poslastičarnici se služi sladoled po isprobanoj recepturi koja se prenosi sa kolena na koleno. Pet generacija porodice Đorđevića priprema sladoled još od 1854. godine.
Paja Jovanović
Paja Jovanović

Vršac je grad iz koga su potekle mnoge poznate ličnosti, pre svega Jovan Sterija Popović- poznati srpski dramaturg, zatim Paja Jovanović čuveni slikar srpskog realizma, Josif Jovanović Sakabenta-vladika, Vasko Popa- poznati pesnik, Bora Kostić- šahovski velemajstor, Žarko Zrenjanin- narodni heroj i mnogi drugi.

Hrana u Banatu
U Banatu se jede dosta svinjskog mesa i proizvoda koji nastaju od svinjokolja – slanina, čvarci, kobasice, švargla, džigerica itd. Jedu se supe, čorbe, gulaši, rinflajš i čušpajz, a rezanci su domaći. Od slatkiša tu su štrudle, krofne, lenje pite, šnenokle, princes krofne, oblatne, gomboce.. itd. Jede se dosta testa, na hleb se maže mast i posipa alevom paprikom, a ako je hleb stariji pravi se popara.

“U Banatu je doručak bogat, ručak obilan, a ni večera nije skromna.”

Hrana u Banatu
Hrana u Banatu

Vina i vinogradi – Banat
Kraj oko Vršca je poznat po dugoj tradiciji uzgoja vinove loze i proizvodnji kvalitetnog vina. Stoga kada se uputite ka Vršcu obavezno svratite u neku od vinarija gde će vas dočekati ljubazni domaćini i uz čašu dobrog vina ugostiti u svome domu. Pored vina u ponudi su i banatski specijaliteti. Vinarije koje svakako trebate posetiti ako ste u poseti ovom delu Vojvodine su vinarija “Đorđe”, „Vinik“, „Bahus“, „Sočanski“, „Selecta“, „Conte Vallone“.

Vinarija “Đorđe” je mlada vinarija, čiji su vinogradi podignuti na živom pesku kod mesta  Devojački bunar, na prostoru Deliblatske peščare. U ponudi imaju Portugizer – crveno vino koje se pije dok je mlado. Bela Freska je njihovo veoma kvalitetno i nagrađivano belo vino.

Vinarija „Vinik“ je prva registrovana vinarija u Vršcu i nalazi se u pravom vinskom podrumu. Vinarija je nastala kao nastavak duge porodične tradicije proizvodnje vina. Odlikuje se proizvodnjom nekoliko vrsta vina koje ne proizvodi nijedan drugi proizvođač u Srbiji. Posebno su izdvajaju roze bermet Bermetto i Kasna berba Barrique.

Odvojite vreme da upoznate Vojvodinu, njene ravnice, gore i brda, gostroprimstvo koje opija isto koliko i vino.

Više o turističkoj ponudi Vojvodine pogledajte na sajtu Turističke organizacije Vojvodine – https://vojvodinaonline.com/

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama