Uz hranu počinje priča
AZIJAJužna Koreja - Prst kopna uperen u tri mora

Južna Koreja – Prst kopna uperen u tri mora

Donedavno malo poznata, Južna Koreja i korejska gastronomija postaju vruća tema jer je poznavaoci vide kao sledeći veliki hit koji odgovara aktuelnim trendovima zdrave ishrane

Već decenijama unazad može se čuti nešto što već liči na izreku – ako želite da vidite kako će izgledati budućnost, otputujte u Južnu Koreju. U toj zemlji je napravljen prvi klon psa, a inspiracija naučnicima bio je Snupi, popularni crtani junak. Bezmalo svaki stanovnik Koreje poseduje neki od pametnih telefona sa kojih se najmanje telefonira. Ovim spravicama plaćaju račune, na njima gledaju sve TV programe, upravljaju automobilima, kućnim aparatima… U ovoj zemlji je zakonom zabranjeno odbijanje primanja kreditnih kartica, pa je zbog plaćanja „plastikom“ Seul, glavni grad Južne Koreje, meka za kupoholičare iz celog sveta.

Seul
Seul

Zemlja planina i plodnih ravnica juga
Eksplozivni razvoj Južna Koreja je postigla zahvaljujući obrazovnom sistemu, najboljem na svetu. Zajedno sa Finskom, ova država se nalazi na vrhu liste zemalja čiji đaci postižu vrhunske razultate na različitim testiranjima.
Zvanično ime je Republika Koreja, a nalazi se na južnoj polovini Korejskog poluostrva, na krajnjem istoku Azije. Na severu se graniči sa Narodnom republikom Korejom i to je njena jedina kopnena granica, duga 243 kilometra. Kao prst kopna uperen u more, zapadnom obalom izlazi na Žuto, na jugu je Istočno kinesko, a na istoku Japansko more. Pretežno je planinska i krševita zemlja, sa veoma razuđenom obalom na zapadu i jugu. Klima je monsunska, na severu umerena, a na jugu suptropska. Plodne ravnice juga pogodne su za poljoprivredu, pa zemlja proizvodi dovoljno pirinča, prosa, crvenog pasulja i drugih žitarica za svoje stanovništvo. Reke Han i Kum obezbeđuju snabdevanje vodom za poljoprivredno zemljište. Celo poluostrvo je činilo jedinstvenu zemlju do 1948. godine, kada je podeljena na dve sfere uticaja, a granica je uspostavljena na takozvanoj 38. paraleli. Od skoro 50 miliona Korejaca, blizu 12 miliona živi u Seulu. Čak 98 odsto Južnokorejaca ima završenu srednju školu, a 63 odsto više obrazovanje. Vredni đaci i studenti postaju vredni radnici jer u proseku rade 44,6 sati u sedmici, dok je prosečan broj radnih sati u svetu 32,8.

Tragovi osvajača u svakom zalogaju
Seul, jedan od najstarijih gradova Južne Koreje, i danas je glavni grad. Nalazi se na krajnjem severozapadu zemlje, na nekih 50 kilometara od pomenute 38. paralele, demarkacione linije razdvajanja jednog naroda. Osnovan je 1394. godine, bio je utvrđenje i trgovački centar, ali i prestonica dinastiji Ji, koja je vladala dok zemlja 1910. godine nije postala japanska kolonija. Zbog blizine i vekovnih uticaja Koreja deli mnoge sličnosti sa kuhinjama okolnih zemalja. Pre svega, sličnost je u važnosti pirinča i povrća u ishrani, ali i u metodama pripreme. Kineske i japanske invazije tokom 14, pa do 20. veka ostavile su neizbrisiv kulinarski uticaj. Poput svojih osvajača, Korejci jedu pirinač, tofu i nudle u skoro svakom obroku. Koriste štapiće, što znači da se namirnice pre pripreme seku na sitnije komade. Tako sečene brže se kuvaju, pa se za njihovu pripremu troši neuporedivo manje energije. Meso se jede manje nego u zapadnom svetu. Crveno meso je retko i veoma skupo, pa se priprema samo u posebnim prilikama. Piletina, riba i morski plodovi su mnogo češći na menijima, kako kod kuće, tako i u restoranima. Osim što su ukusna i pikantna, jela imaju visoku hranljivu vrednost. Donedavno malo poznata, korejska gastronomija postaje vruća tema, pa je mnogi poznavaoci trendova vide kao sledeći veliki gastro-hit. Sa niskim sadržajem masti, bogata biljnim proteinima i vlaknima i fermentisanim namirnicama savršeno odgovara aktuelnim trendovima zdrave ishrane.

Doenjang-jjigae
Doenjang-jjigae

Trio začina i trio rezanaca
Pored mesa, rezanaca, pirinča, tofua i povrća, začini čine ovu kuhinju posebnom. Nerazdvojni trio su fermentisana soja (doenjang), soja-sos (ganjang) i crvena čili pasta (gochujang) uz dodatak meda ili slada. Ostali začini su beli luk, đumbir, semenke i ulje susama. Rezanci su česti, ako ne i glavni sastojci mnogih jela, a ponekad su jelo za sebe. I kod rezanaca postoji trio koji čine bibim guksu, začinjeni rezanci od pšeničnog brašna, kalguksu, kuvani ravni rezanci, obično u supi od ribe i dajkon repe, naengmieon, jelo od različitih vrsta tankih, ručno izrađenih rezanaca od heljde, koji se služe u velikoj posudi sa ledenom supom i limunom uz sveže voće i povrće. Popularno jelo je ramieon, začinjena verzija japanskog ramena, koje se kuva sa mesom i povrćem. Najpopularniji deserti korejskog poslastičarstva su tteok, kolači od kuvanog i usitnjenog pirinča, i hangva, koji se pravi od pšeničnog brašna, meda, šećera, i biljke yeot – voća i vrste jestivog korena. Najbolji uvid u jedinstvene arome, teksture i boje korejskih jela dobićete ako u korejskom restoranu poručite jeongsik.

Kimchi
Kimchi

Trpeza inspirisana taoizmom
To je kompletan obrok koji podrazumeva sto pokriven velikim brojem malih posuda, sa jelima koja će vas uvući u ovaj svet jedinstvenih ukusa inspirisanih taoizmom, tradicionalnom filozofijom dalekog istoka. Važna karakteristika korejske kuhinje je to što se menja sezonski. Zimi je osnova tradicionalne kuhinje kimchi, jelo od kiselog i jako začinjenog napa kupusa, vrste kineskog kupusa baechu, krastavca i bele ili daikon repe. Sezonski je i izbor riba i plodova mora koji se pripremaju na roštilju, u ulju ili na pari. Mogućnosti su beskrajne, pa su kombinovanjem namirnica nastali i popularni mali zalogaji: palačinke s lukom i morskim plodovima, pajeon ili mung pasulj, bindaetteok, povrće obloženo testom od jaja, jeon, pržene ili na pari kuvane knedle, mandu, morske alge, gim… Sva ova jela uz kimči čine podklasu priloga, mitbanchan. Treba pomenuti bibimbap, pored kimčija još jedan stub korejske kuhinje. Sastoji se od pirinča pomešanog sa ljutim sosom, susamovog ulja i različitih sezonskih sastojaka – spanaća, klica pasulja, tikvica, krastavaca, prženih jaja, zajedno sa mlevenim mesom ili sirovom govedinom. Čuvena je i mlečna supa od goveđih kostiju sa pirinčem, za koju se kaže da je kraljevskog porekla.
Bilo koje od ovih jela da prinesete ustima, naravno, isključivo štapićima, doživećete novo iskustvo i zauvek zapamtiti specifične ukuse i arome.

 

Ovo niste znali
– U ovoj zemlji ne postoji običaj davanja napojnice, pa konobari i vlasnici restorana ni po koju cenu neće zadržati višak vašeg novca, a sigurno ga neće doživeti kao znak zahvalnosti.
– Kult poštovanja starijih oseća se i u modernom društvu. Najstariji član porodice smatra se najmudrijim i donosi sve odluke važne za porodicu.
– Kao što u Americi u liftu nećete naći dugme za 13. sprat, u Južnoj Koreji nema dugmeta za četvrti jer se taj broj smatra nesrećnim.
– Sujeverje je prisutno i kod pisanja crvenom bojom i zato nikada nemojte nečije ime ili pismo napisati crvenim mastilom.

TEKST:Branka Gajić

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama