Uz hranu počinje priča
PutovanjaKada ste u Rimu, kuvajte kao Rimljani

Kada ste u Rimu, kuvajte kao Rimljani

Časovi kuvanja u Rimu sa kuvarom Andrea Consoli

U prelepom delu Rima, Trastevere, ušuškan u lavirintu ulica, nalazi se restoran u kojem se održavaju časovi kuvanja. U njemu Šef Andrea Consoli uči polaznike kako se pripremaju izvorni italijanski recepati iz regiona Lazio, Rim. Savršena kombinacija istorije, kulinarske prakse i malih tajni velikih kuvara.

Bili smo, videli i divno se proveli.

Andrea Consoli
Andrea Consoli

Već više od deceniju on je strastveno posvećen kuvanju, a u poslednjih 15 godina je sa svojom porodicom otvorio i vodio četiri restorana.

Od malih nogu Andrea je radio u maloj piceriji u kojoj je njegovo interesovanje prema kuvanju počelo.

Dalje ga je ljubav prema kuvanju odvela u inostranstvo kako bi naučio različite tehnike i upoznao se sa različitim tipovima kuhinja, ali se uvek vraćao svojoj porodici i svojim rimskim korenima.

 

 

Danas, on je otvorio vrata svoje kuhinje kako bi svoje znanje i iskustvo preneo na putnike, turiste, studente, prijatelje i porodicu. Posle časa sa Andreom, vi ćete naučiti kako da napravite nekoliko italijanskih jela, ali ćete steći i novog prijatelja.

Trpezarija u kojoj polaznici ručaju
Trpezarija u kojoj polaznici ručaju

Kako ste počeli svoju kuvarsku karijeru?

Uvek sam voleo da kuvam i da budem u kuhinji, uvek su me zanimale tajne koje se nalaze iza kuhinjskih vrata…. dok konačno nisam ušao u nju, i od tada je više nisam napustio!

Šta najviše volite vezano za kuvanje?

Zdrava ishrana je definitivno veoma važan cilj u mom životu i u kuvanju, jer ste u mogućnosti da izaberete sastojke koji su zdravi! Ali isto tako volim da drugi ljudi budu srećni, i da ih kroz moje kuvanje i prezentaciju recepata oraspoložim. Kompliment klijenta je moje najveće zadovoljstvo.

Šta izdvaja italijansku kuhinju od drugih svetskih kuhinja?

Definitivno svežina i kvalitet sastojaka, počev od svežeg povrća do mesnih prerađevina i sireva, pice i paste i  dobrog vina!

Pasta
Pasta

Koje druge kuhinje volite?

Uvek sam bio fasciniran japanskom kuhinjom, veoma je inspirativna i način na koji je predstavljena je prava umetnost, kao slika koja zaslužuje divljenje. Volim i tajlandsku i meksičku kuhinju, kao i mnoge druge koje koriste sveže i raznovrsne ukuse, i koje su drugačije od italijanske kuhinje.

Koji je najteži obrok koji ste ikada pripremili?

Zapravo ne sećam se nijednog konkretno, ali mogu da kažem da je moja prva noć u kuhinji u restoranu bila definitivno veoma stresna, jer sam bio veoma mlad i nisam bio spreman za restoran prepun gostiju. Ta noć je zahtevala prisustvo iskusnijeg kuvara, ali sam uspeo i preživeo ….. kada sam stigao kući, bukvalno sam se onesvestio!

Koji je najčudniji obrok koji ste ikada pripremili?

Večera za američki Dan zahvalnosti, i to američkim studentima na Univerzitetu u Rimu. Nisam znao ništa o američkoj tradiciji, kulturi hrane i tipičnim jela koja se pripremaju za tako važan praznik, pa sam morao da učim i istražujem kako bih shvatio šta pripremam, a bilo mi je važno da ne pokvarim tradiciju i da ne uvredim svoje goste.

Kada mislimo o italijanskoj hrani uvek nam padaju na pamet testenina, pica i sladoled. Da li propuštamo i neke druge tradicionalne recepte?

Ne propuštate, ali definitivno mnogi posetioci propuštaju koncept regionalne hrane i sezonskih sastojaka koji čine našu picu, paste i sladoled drugačijim širom Italije.

Šta vam je najvažnije prilikom kupovine sastojaka?

Sve moje kupovine su zasnovane na bliskim vezama koje imam sa lokalnim proizvođačima na tržištu, koje sam izgradio nakon godina potrage za najboljim kvalitetom (najboljim po mojim standardima i bazirane na mojoj paleti ukusa). Te bliske veze mi dozvoljavaju da budem siguran u kvalitet proizvoda, pošto znam način berbe, način hranjenja životinja, obrade i pakovanja. Ovaj sistem mi daje sigurnost prilikom kupovine, i znam da su ovi proizvodi zdravi i da će dati bolji ukus mojim receptima.

Sveži sastojci
Sveži sastojci

U čemu najviše uživate kada držite časove kuvanja?

U upoznavanju sa ljudima koji dolaze širom sveta i u prenošenju tradicije rimske kuhinje i svakog detalja koji čini zalogaj savršenim. To je veoma izazovno, jer nikad ne znate ko će ući kroz vrata, zato moram da budem fleksibilan i da se prilagođavam svakoj situaciji koja se razlikuje od klijenta do klijenta.

Timski rad
Timski rad

Koje je najbolje iskustvo koje ste imali tokom vaših časovima?

Priča dve gošće, koje se nikada pre nisu upoznale, i nisu znale jedna za drugu, jedna dama sa Novog Zelanda u svojim 30 -im i druga dama iz Kanade u svojim 50 -im godinama, obe su rođene na Sejšelima ali emigrirale na različite kontinenate i tokom časa su shvatile da su rođake, i da su iz iste porodice. Zagrlile su se i na kraju časa izašle iz kuhinje držeći se za ruke … to je bilo nezaboravno. Takođe, nikada neću zaboraviti parove koji su se odlučili da dođu na časove kuvanja dan pošto je neko od njih dvoje zaprosio, to je uvek veoma romantično!

 

Časovi
Svi polaznici časova kuvanja zajedno čiste i pripremaju namirnice

Da li ste imali polaznika koji zaista nije za kuhinju (da li mislite da postoji ova kategorija: da neko jednostavno ne ume da kuva)?

Sa strpljenjem, pravom količinom humora i željom da se ruke uprljaju, svako je u stanju da uđe u kuhinju i spremi obrok!

Šta je vaš najbolji savet za nove kuvare?

Da onoliko ljubavi koje unose u svakodnevni život, unesu i u kuvanje, i recepti će imati lepši ukus. Prstohvat strpljenja, trunka dobrote, kašika smeha i gomila ljubavi su tajni sastojci za sreću i ukusan obrok! I da, nema mesta za strah, kuvanje je za svakoga …. a ne samo za iskusne kuvare kao što mnogi misle.

Deo časa je posvećen upoznavanju sa lokalnim proizvodima i njihovom primenom u kuhinji
Deo časa je posvećen upoznavanju sa lokalnim proizvodima i njihovom primenom u kuhinji

Koji je vaš omiljeni italijanski obrok?

Moj omiljeni italijanski obrok se menja sa sezonom, vremenom, mojim raspoloženjem i kako se osećam tog dana …. ali recept koji volim da podelim sa drugima je jedno tipično rimsko jelo sa artičokama, koje uvek učini moje goste srećnim.

Da li imate savet kako da italijanska jela koja pravimo van Italije budu što originalnija?

Neka budu jednostavna. Jednostavnost, svežina i ljubav u pripremi su najbolji sastojci za jednostavne ali ukusne obroke.

Šta želite da kažete onima koji su zainteresovani da posete vaše časove kuvanja?

Ako želite da jedete kao Rimljani, dođite i posetite nas ….. mi ćemo vam pokazati tajne rimske kuhinje i ispunićemo vaš dan dobrom hranom i tradicionalnim rimskim receptima. Kada se vratite kući moći ćete da ih pripremite sami, i impresionirati svoje prijatelje i porodicu sa veštinama koje ste naučili kod nas!

Priprema domaće testenine
Priprema domaće testenine

Kada: od ponedeljka do subote, sa početkom od 10h
Adresa: Rim, Via dei Fienaroli, 5
Kontakt za rezervacije: consoliandrea@gmail.com

Facebook stranica: Cooking Classes in Rome

Šef Andrea Consoli je sa čitaocima sajta Hrana Piće Priče podelio svoja dva recepta:

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama