Recept za tradicionalni tiramisu

1230
views
Tiramisu
Tiramisu

Recept za tradicionalni tiramisu nam je dao šef Andrea Consoli – Časovi kuvanja u Rimu sa kuvarom Andrea Consoli

Recept za tiramisu
( za 6/8 osoba )

Sastojci : 4 jaja, 4 kašika šećera, 250gr maskarpone sira, piškote, 200ml (oko 2 šolje) espreso kafe, kakao, rendana čokolada

Priprema: Napravite kafu u koju ćete da umačete piškote i stavite sa strane.
Za pripremu krema odvojite belanca od žumanca. Koristeći mikser umutite 4 belanca sa 2 kašike šećera i nekoliko zrna soli dok ne postanu čvrsta, ali ne suva. Zatim u drugoj posudi umutite 4 žumanca sa 2 kašike šećera dok ne postanu veoma gusta i svetle boje. Sa varjačom umešajte 250gr maskarpone sira dok ne postane glatko. Čim su oba krema spremna, pomešajte ih od dna ka vrhu sa varjačom, na ovaj način belanaca će zadržati konzistentnost.

Za ređanje, umočite piškote u kafu, jednu po jedan , na ravni tanjir ili u dublju posudu. Preko piškota sipajte krem, zatim složite još jedan red piškota i izmrvljenu čokoladu. Onda još jednom premažite kremom preko. Na ovim slikama je napravljen samo jedan sloj piškota.
Površinu tiramisu pospite kakao prahom i ostavite u frižideru najmanje 2 sata. Ako želite, desert možete spremiti i do jednog dana unapred, ali u ovom slučaju pospite kakao praha pre samog serviranja, a ne pre.

 

Tiramisu
Tiramisu