Majkin salaš – vojvođanski feng šui

3948
views
Majkin salaš - Mast i aleva
Majkin salaš - Mast i aleva

Stari vojvođanski salaši su uvek predstavljali mesto okupljanja, porodice i komšija. Organizacija raznih svetkovina je doprinela da se gosti edukuju i podsete na život i običaje naroda koji žive u Vojvodini, a jedan od salaša koji obavezno treba posetiti je i Majkin Salaš, tradicionalni vojvođanski restoran i etno park.

Na ovim usamljenim gazdinstvima u vojvođanskoj ravnici se svaka sezona merila poslovima i obavezama koje to vreme donosi, od obrade zemlje, berbe, brige o životinjama do zime koja se provodila u najtoplijem delu kuće. Zbog vetrova koji duvaju sa severa, na severnom delu kuće se uvek nalazila ostava za hranu, a sa te strane su i prozori manji. Ovo prilagođavanje života prirodnim uslovima se u šali naziva i vojvođanski feng šui.

Majkin salaš
Majkin salaš, foto: Turistička organizacija Vojvodine

Etno park “Majkin Salaš” – se prostire na imanju površine 30 ha. Udaljen je 2500 metara od obale jezera Palić a etno park se sastoji od dva salaša Majkinog i Cvetnog, ribnjaka, male ergele, seoskog dvorišta i nepreglednih voćnjaka. Gurmani  ovde mogu da uživaju u dobroj krompirači, telećem perkeltu sa domaćim testom i sirom, pevčijem paprikašu sa knedlama, salašarskom pasulju, ovčijem paprikašu sa kupusom, svinjskim papcima, pečenoj patki ili pak možda pravoj ribljoj čorbi i mnogim drugim tradicionalnim jelima ovog kraja. Za sladokusce tu su fanke, domaće štrudle, gomboce, kompoti….

Vojvođansko predjelo
Vojvođansko predjelo, foto: Turistička organizacija Vojvodine
Perkelt
Perkelt
Štrudla sa makom
Štrudla sa makom

Na imanju se nalazi i šaranski ribnjak, bazen, sportski tereni, ergela konja. Sve to je okruženo voćnjacima i malim bagremovim šumarkom. Na 50 metara od restorana Majkinsalaš nalazi se ribnjak površine 2.5ha gde je dozvoljen sportski ribolov i vožnja čamcem.

Ribnjak
Ribnjak, foto: Turistička organizacija Vojvodine

Restoran je okružen ribnjakom, seoskim dvorištem i voćnjacima, a mogu da se vide ovce, koze, konji, patke, guske, kokoške i druge domaće životinje. Na salašu se nalazi i postavka starih poljoprivrednih mašina koje su sa nekada davno svakodnevno koristile. Od domaćih proizvoda mogu da se probaju rakija od jabuke, dunje, kajsije i šljive kao i prirodni sokovi i vino od jabuke – koji su  karakteristični za ovo domaćinstvo. Sok od jabuke može i da se kupi, i to u nekoliko kombinacija – sa nanom, đumbirom, cimetom, cveklom…

Sok od jabuke
Sok od jabuke, foto: Turistička organizacija Vojvodine

Više o salašima: Turistička organizacija Vojvodine