Uz hranu počinje priča
PutovanjaSimbol španske gastronomije - Tapas

Simbol španske gastronomije – Tapas

Tapas je simbol španske gastronomije ali i načina života. Tapa ili u množini, tapas su male porcije hrane koje se služe uz piće i dele sa prijateljima.

Tapas se uglavnom jede u društvu, stojeći u velikom broju tapas lokala koji predstavljaju pravo gastronomsko bogastvo Španije. Španci provode vreme između ručka i večere, obilascima (Tapeo) različitih tapas barova. Uglavnom se poslužuju zalogaji sa maslinama, ribom i morskim plodovima, suhomesnati proizvodi, povrće…

Vremenom, tapasi su postali pravi način razumevanja života, a „ir de tapas“ dobilo je precizno značenje izlaska – koji često nije ograničen na jedan lokal ili bar – gde je piće samo izgovor za konzumiranje nečeg često jedinstvenog i posebnog na regionalnom i lokalnom nivou.

Tapas
Tapas

U malim porcijama hrane, koje u mnogim slučajevima dosežu vrhunsku kulinarsku kreaciju, kao i načinu na koji se konzumiraju – često stojeći i u grupama, postoji želja da se razmene pozitivne vrednosti suživota, zabave i načina života.

Španska agencija za promociju turizma TURESPAÑA i udruženje „Saborea España“ – (Oseti Španiju) kreirali  su istovremeno obeležavanje Svetskog dana tapasa, kao projekta čiji je cilj promovisanje španske gastronomije i jačanje tapasa kao španskog brenda širom sveta koji se proslavlja 15. juna.

Svetski dan tapasa se proslavlja kako bi se „odala počast španskoj gastronomiji“. Tapas je deo španske kulture i načina života, a kroz gastronomiju, posetioci mogu direktno doživeti bogatstvo i raznolikost svake destinacije u Španiji.

Španija i Srbija trenutno su direktno povezane sa pet avionskih linija – Air Srbija leti iz Beograda za Madrid, Barselonu, Valensiju, Malagu i Palma de Majorku, a upravo te destinacije, raspoređene širom Španije, predstavljaju početak istraživanja raznovrsnosti zemlje.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama