Uz hranu počinje priča
PutovanjaSubotica - grad secesije, hrane i vina

Subotica – grad secesije, hrane i vina

Subotica je gastronomski centar koji svojim gostima nudi ukusnu domaću kuhinju i  poslastice.

Grad Subotica se nalazi na severu Republike Srbije, duž evropskog Koridora 10 i između reka – Dunava i Tise. Subotica je nastala još u srednjem veku, u dodiru evropskih i balkanskih kultura.

Gradska kuća, sinagoga, Rajhlova palata i desetine drugih atraktivnih objekata obeležili su Suboticu kao evropski grad secesije. Razuzdane, nesputane forme, pune zaobljenih linija i valovitih poteza, neobične kombinacije boja umesto monotonog sivila – prvo su što turista primeti kada dođe u Suboticu.

Majkin salaš, foto Mihailo Berček
Majkin salaš, foto Mihailo Berček

Uz Suboticu je neotuđivo vezan pojam salaša koji svojom arhitekturom, domaćom kuhinjom, tradicionalnom muzikom i naivnom umetnošću sve više privlači ljubitelje starinskog načina života. Čarde, oaze mira, zelenila, svežine, dobre hrane, razbibrige i dobrog provoda – vezane su za ovaj grad i njegovu okolinu. Danas su one mesta za predah, rasterećenje od briga svakodnevice i dobrog zalogaja.

Perkelt
Perkelt

Ljubitelji vina znaju da dolaskom u Suboticu i njenu okolinu sigurno neće biti razočarani jer subotička vina, “vina sa peska”, jesu najpoznatija u regionu zbog svog harmoničnog ukusa, intenzivnog mirisa i mekoće. Desetak preduzetnih vinara nude svoja vina u vinarijama i vinskim podrumima na lokalnom Vinskom putu.

Uz sve to, Subotica nudi i mnoštvo zanimljivih lokacija u okolini: jezera – Palić i Ludaš, ergele, salaše, šume i lovišta.

Ludaško jezero
Dvanaestak kilometara severoistočno od Subotice, nalazi se Specijalni rezervat prirode Ludaško jezero – mesto gde jata ptica selica putujući od norveških fjordova do reke Nil sleću radi odmora. Ono je jedno od najvažnijih jezerno-močvarnih eko sistema u svetu. Pojedinačni i ušoreni salaši u okolini jezera, predstavljaju nerazdvojivu celinu sa bogatim prirodnim vrednostima a u obilazak istih se može krenuti iz savremenog Vizotorsko-edukativnog centra u Hajdukovu.

Palić
Palić, jezero i naselje istog imena, nalazi se 8 kilometara istočno od Subotice. Neobične građevine s početka 20 veka, raskošni parkovi, jezero, nesvakidašnji mir i tišina – čine Palić idealnim mestom za odmor. Luksuzni hoteli i vile te vrhunska gastronomska ponuda su odlike po kojima se Palić prepoznaje i pamti. Plaže, termalni bazen, biciklistička staza, šetališta, kulturno-zabavni i sportski sadržaji, kao i raznovrsne manifestacije dopunjuju ponudu Turističkog centra Palić.

Više o sadržajima: Turistička organizacija Vojvodine

 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama