Svetske kuhinje: Egipat

11496
views
Egipat
Egipat

Magično i mistično

Faraonske grobnice, beduini i najpopularnija lokacija krimi romana Agate Kristi – Egipat nikad ne prestaje da oduševljava. Toplota sunca, zlatne boje pustinje, tirkizna voda, romantična krstarenja duž najduže reke na svetu pružaju bekstvo od stvarnosti. Egipat je magično i mistično mesto.

Istorija: Tradicija Egipta seže unazad neverovatnih 5000 godina. Istorija zemlje je obeležena nizom osvajanja, pobeda i poraza koji se mogu podeliti na sledeće glavne periode i prekretnice: faraonska era, grčka era, rimsko doba, koptska era, islamska era, otomanska vladavina, francuska invazija, britanska kolonizacija i stvaranje Republike Egipat.

Geografija: Egipat je 29. najveća zemlja na svetu. Nalazi se u severoistočnom delu afričkog kontinenta na Sredozemnom moru i na raskrsnici između Afrike, Azije i Evrope. Na istoku granicu čini Crveno more, na severoistoku Palestina i Izrael, Libija prema zapadu i na jugu Sudan.

More
More

Stanovništvo: Etnički Egipćani čine 95% ukupnog stanovništva Egipta. Egipćani su poznati po svojoj predustretljivosti prema turistima. Ipak, ako ste u Egiptu važno je poštovati lokalne običaje i tradicije, posebno u hramovima i na udaljenim lokacijama gde se i dalje poštuju stari običaji.

Prestonica: Kairo je živ, uzbudljiv i egzotičan glavni grad. Mesto gde skoro na svakom koraku možete naleteti na neki od spomenika. U Kairu obavezno uživajte u pogledu na Nil, posetiti srednjovekovne pijace kod Khan El Khalili, posetiti piramide u Gizi i hiljade drevnih artefakata u egipatskom muzeju.

Pijaca
Pijaca

Gastronomija: Egipatska kuhinja se malo razlikuje od regiona do regiona. Jela su uglavnom napravljena od mahunarki ili pasulja, luka, paradajza i lisnatog zelenog povrća i izdašno začinjena belim lukom i začinima koji im daju poseban šmek. Pirinač je zrno po izboru Egipćana, posebno sorta poznata na Bliskom istoku kao “egipatski pirinač”. Uticaj kolonizacije se oseća i u kuhinji. Definitivno ćete videti uticaj turske okupacije u vidu sarmica od vinove loze, baklave i kebaba. Engleska je ostavila svoj pečat u vidu različitih sireva. Beli sos je nastao pod francuskim uticajem od bešamela. Ali, postoje dva jela koja su zaista egipatska.

Baklava
Baklava

Ponuda slanih jela: Najpoznatija jela su foole meddamis i koshari. Zvuče egzotično i orijentalno, a ustvari ova dva jela se pripremaju od najjednostavnijih i uobičajenih namirnica. Foole meddamis se pravi od sušenog fava pasulja, a Koshari se pravi od braon sočiva i pirinča. Fava pasulj se u Egiptu jede svaki dan. Za doručak i za večeru, najčešće se jede kao pire s uljem, kuminom i sokom od limuna, serviran u pita hlebu. To je uobičajeni egipatski doručak. Koshari, drugo najpoznatije jelo u Egiptu je kombinacija pirinča, sočiva, testenine i prženog luka serviran sa sosom koji može biti blag ili ljut. Sočivo je izvor proteina koje dopunjuje pirinač. Prženi luk se koristi za ukrašavanje i dodavanje arome, a sos se se može napraviti od paradajza ili na bazi sirćeta. Testenina pruža više ugljenih hidrata pa čini celo jelo izdašnijim i daje sitost.

Fava pasulj
Fava pasulj

Obroci: Uobičajeno, obrok počinje supom koja se služi uz lepinje: pita hleb ili aish lepinju. Meso mnogim Egipćanima nije dostupno, pa se uglavnom koristi za dodavanje arome čorbi ili pirinčanim jelima. Ako se jede samo meso, ono je obično na žaru (kebab), pečeno ili punjeno pirinčem. Dakle, u zavisnosti od porodičnog budžeta, meso se jede jednom ili dva puta nedeljno, a možda samo jednom ili dva puta mesečno. Svakodnevni obroci su povrće, fava pasulj, jaja ili zrnevlje. Falafel, prženi pire od pasulja ili leblebija sa biljkama je delikates koji se često nalazi na Srednjem Istoku i predstavlja ukusnu užinu. Jela u Egiptu se gotovo uvek služe sa salatom i umakom, kao što je babaganoush napravljen od pasiranog patlidžana ili fuul –  kombinacija boranije, limuna i bilja.

Slatkiši: Desert je obično pecivo punjeno smokvama, urmama i orasima, i natopljeno medom, kao što je baklava, ili mahallabiiaa (sutlijaš) pripremljen sa ružinom vodom i posut začinima. Jogurt i voće, posebno pomorandže, urme i smokve se često jedu kao desert.

Čaj: Najpopularnije piće u Egiptu je čaj, a omiljeni ukusi su menta i delikatni spoj bilja i jake kafe. Voćni napici su široko dostupni, posebno lokalni specijalitet karkadai – napitak od sušenog hibiskusa. Iako je Egipat muslimanska zemlja, alkohol je dostupan u hotelima i mnogim restoranima u većim gradovima i odmaralištima, posebno lokalno tamno pivo Asvanli (tamno pivo napravljeno u Asvan) i  Zibib (alkoholno piće sa ukusom anisa).

Čaj
Čaj