Uz hranu počinje priča
PutovanjaTri pijace u Berlinu

Tri pijace u Berlinu

Obilazak pijaca u parkovima u Berlinu pruža jedinstvenu priliku da doživite bogatstvo lokalne kulture i kulinarskog nasleđa ovog uzbudljivog grada. Izdvojili smo tri pijace u Berlinu koje mi preporučujemo.

Berlin je poznat po svojim brojnim parkovima, a mnogi od njih su redovno domaćini raznim pijacama koje nude sveže proizvode, umetničke rukotvorine i gastronomske specijalitete. Evo tri pijace koje preporučujemo za obilazak u Berlinu, a koje se nalaze u parkovima ili popularnim šetalištima.

Mauerpark
Mauerpark

Mauerpark: Mauerpark, smešten u kvartu Prenzlauer Berg, jedan je od najpoznatijih parkova u Berlinu i domaćin popularne “buvlje” pijace nedeljom. Nalazi se u blizini bivšeg Berlinskog zida. Ovde možete pronaći raznovrsne proizvode, uključujući voće, povrće, odeću, vintage stvari i umetničke predmete. Ono što ovu pijacu čini posebnom je veliki buvljak i živa atmosfera, posebno tokom karaoka na otvorenom koje se održavaju u parku.

  • Karaoke na otvorenom: nedeljom, Mauerpark postaje lokacija najveće karaoke žurke na otvorenom u Berlinu. Na velikoj amfiteatralnoj bini, svako može ustati i izvesti svoju omiljenu pesmu pred brojnom publikom. Izuzetno zabavan događaj koji privlači mnoge posetioce.
Boxhagener Platz
Boxhagener Platz

Boxhagener Platz: Boxhagener Platz, smešten u kvartu Friedrichshain, takođe ima popularnu subotnju pijacu. Ovde ćete pronaći sveže namirnice, cveće, rukotvorine i odeću. Pored toga, trg je okružen brojnim restoranima i kafićima, pa možete uživati u ukusnoj hrani nakon šetnje po pijaci.

  • Na ovoj pijaci možete pronaći različite proizvode, uključujući sveže voće i povrće, cveće, domaće proizvode, vintage odeću, umetničke rukotvorine i još mnogo toga.
  • Restorani i kafići: Oko trga se nalazi mnogo restorana, kafića i barova, što ga čini omiljenim mestom za izlazak. Možete uživati u raznovrsnoj ponudi hrane i pića, uključujući i internacionalne kuhinje.
  • Svake nedelje, Boxhagener Platz takođe postaje domaćin buvljaku, gde možete pronaći antikvitete i različite retke predmete.
Boxhagener Platz
Boxhagener Platz

Maybachufer Turkish Market: Ova pijaca, poznata i kao “Türkenmarkt” – turska pijaca, nalazi se duž kanala Landwehrkanal u Kreuzbergu. Turska pijaca se održava utorkom i petkom. Osim turskih proizvoda, možete pronaći širok izbor hrane, začina, odeće i rukotvorina.

Maybachufer Turkish Market
Maybachufer Turkish Market
  • Šarenilo i atmosfera: Kada stignete na tursku pijacu, odmah ćete primetiti bogatstvo boja, mirisa i zvukova. Pijaca je živahno mesto gde se susreće mnogo različitih kultura i nacionalnosti, a šarene tezge i raznolika roba daju poseban šarm.
  • Voće i povrće: Turska pijaca je poznata po svežem voću i povrću koje se može naći ovde. Možete pronaći sezonsko voće i povrće, kao i egzotične i tradicionalne turske proizvode.
  • Začini i orijentalni delikatesi: Na pijaci ćete naći bogat izbor začina, začinskih mešavina i orijentalnih proizvoda. Takođe, tu su i različiti sirevi, masline, baklave i druge turske poslastice.
  • Tekstil i odeća: Pored hrane, turska pijaca nudi širok izbor tekstila i odeće.
  • Hrana i ulična hrana: Pored prodavaca namirnica, na turskoj pijaci možete uživati u raznim uličnim jelima i specijalitetima. Tu su štandovi sa kebabima, falafelom, burekom i drugim ukusnim zalogajima.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama