Uz hranu počinje priča
SavetiKuvanje sa decom

Kuvanje sa decom

Kuvarski poduhvati mogu biti sjajan način za roditelje da provedu vreme sa decom i podstaknu razvoj mnogih veština, uključujući kreativnost, matematiku, čitanje, i naravno, osnovne kulinarske veštine.

Kuvanje sa decom ne samo da omogućava da deca budu aktivno uključena u pripremu obroka, već im takođe pomaže da razviju zdrave prehrambene navike i bolje razumeju sastojke koje jedu. Svaki od sledećih recepata je jednostavan i prilagođen deci uz odgovarajući nadzor odraslih. Ovi recepti podstiču nezavisnost kod dece i omogućavaju im da steknu osnovne kulinarske veštine.

Razvijanje motoričkih veština
Razvijanje motoričkih veština

Palačinke sa voćem:

  • Sastojci: brašno, mleko, jaja, šećer, so, voće po izboru.
  • Deca mogu da pomognu u mešanju sastojaka za testo i dodavanju voća. Ovo je odličan način da razvijaju veštine mešanja i praćenja recepta.

Mini pice:

  • Sastojci: pizza testo, paradajz sos, sir, omiljeni nadev.
  • Deca mogu da oblikuju male pice, dodaju sos i omiljeni sir i povrće. Ovo podstiče njihovu kreativnost i fine motoričke veštine.

Pileća čorba:

  • Sastojci: piletina, povrće, krompir, supa, začini.
  • Deca mogu pomoći u seckanju povrća, ubacivanju sastojaka u šerpu i mešanju čorbe. Ovo razvija veštine kao što su seckanje i osnovno kuvanje.

Voćna salata:

  • Sastojci: voće po izboru, jogurt ili med za preliv.
  • Deca mogu da operu, oljuše i seckaju voće, a zatim ga slože u lepu voćnu salatu. Ovo podstiče zdrave prehrambene navike i veštine pripreme voća.
Voćna salata
Voćna salata

Sendviči za samoposluživanje:

  • Sastojci: hleb, različite vrste mesa, povrće, sir, namazi.
  • Deca mogu da naprave svoje sendviče tako što će izabrati svoje omiljene sastojke i složiti ih kako žele. Ovo ih uči o izboru hrane i kreativnom kombinovanju sastojaka.

Pasta sa paradajz sosom:

 • Sastojci: testenina, paradajz sos iz tegle, parmezan (opciono).
 • Deca mogu da skuvaju testeninu prema uputstvima na pakovanju, a zatim dodati paradajz sos. Po želji, mogu posuti parmezanom.

Ovi jednostavni recepti omogućavaju deci da razvijaju osnovne veštine kao što su sečenje, mešanje i kreiranje obroka, a istovremeno im daju priliku da budu kreativnau kuhinji. Važno je da deca budu pod nadzorom odraslih dok pripremaju ove obroke radi sigurnosti.

Kuvanje sa decom ne samo da je zabavno, već i edukativno iskustvo koje ih podstiče na samostalnost i razvija njihove veštine. Takođe, zajedničko kuvanje može biti vreme za razgovor i povezivanje unutar porodice.

 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama