Vikend u Zagrebu – uživanje za sva čula

2047
views
Zagreb
Zagreb

Proveli smo vikend u Zagrebu i uživali u hrani, umetnosti i šetnji. Zagreb se nalazi na nekoliko sati od Beograda i savršen je izbor za produženi vikend.

Najlepši deo u istraživanju Zagreba je što za kratko vreme srce grada i sve znamenitosti u samom centru možete obići peške, a na tom putu uživati u specifičnoj arhitekturi i mnogobrojnim spomenicima koji se nalaze na skoro svakom koraku.

GRAD MUZEJA
Zagreb ima dosta muzeja, prema nekim izvorima glavni grad Hrvatske ima više muzeja po glavi stanovnika nego bilo koji drugi grad na svetu. Pored muzeja Mimara i Muzeja savremene umetnosti, tu su i autentični muzeji koji su prava atrakcija – Muzej iluzija, Muzej prekinutih veza i Zagreb 80ih. Muzej prekinutih veza nastao je iz putujuće izložbe s konceptom propalih veza i njihovih ruševina. Muzej daje priliku svakome da prebrodi emocionalni slom na kreativan način: donacijom zbirci Muzeja. Zagreb 80ih je rekonstrukcija svakodnevnog života zagrebačke porodice, na jedinstven i interaktivan način koji preseca prošlost i budućnost, prikazuje način života, nasleđe, sećanja i emocije.

Muzej prekinutih veza
Muzej prekinutih veza

PIJACE
Pijace su srce grada, okupljaju sve generacije i pokazuju pravo bogatstvo zemlje – sveže namirnice. Dve pijace koje se nalaze u centru grada su Britanac i Dolac. Pijaca Britanac se nalazi na Britanskom trgu, odmah pored glavne ulice Ilica, i ovo je pijaca sa najdužom tradicijom u Zagrebu, a vikendom se održava prodaja antikviteta. Dolac je najveća i najpoznatija pijaca u gradu u blizini glavnog trga Bana Jelačića. Veliki izbor domaćih proizvoda, sveže ribe, mesa i sezonskih proizvoda. Vikendom se ispred pijace nalazi špalir prodavaca svežeg cveća, a ulični muzičari uveseljavaju i prolaznike i prodavce. U okolini obe pijace se nalaze kafići i bistroi u kojima se može predahnuti.

Pijaca Dolac
Pijaca Dolac

HRANA
Centar grada je prepun kavana, modernih bistroa, poslastičarnica i kafića. Ponuda je zaista bogata, a mi vam možemo preporučiti nekoliko mesta u kojima smo bili.

Doručak i kafa
Mala kavana – nalazi se na trgu Bana Jelačića, restaurirana gradska “kafana”. Mala kavana je tradicionalnije mesto koje se nalazi u samom centru, gde možete da posmatrate starije žitelje grada kako čitaju novine, ili da gledate na trg preko kojeg mlađi brzo prelaze.

Quahwa – je prava kafeterija, gde možete birati zemlju porekla kafe, ukus i note. Enterijer je tu da dodatno podrži celo iskustvo – pa su svuda zemljani tonovi, mašine za mlevenje i džakovi sa kafom.

Quahwa
Quahwa

Kava & Tava – ovaj simpatični lokal ima zanimljivi dizajn i lepu ponudu za početak dana – od kafe do doručka, u ponudi su jaja sa hrenovkama, sendviči i palačinke u različitim varijantama – poznatije kao “chinkice”. Ono što je dodatak na već ukusnu priču je da ovaj lokal zapošljava ljude iz celog sveta, pa je naš konobar bio iz Venecuele. Postoje dve lokacije na kojima se nalazi Kava & Tava, jedna je odmah pored pijace Britanac.

Kava & Tava
Kava & Tava

Pekara Korica – je popularna pekara gde se svi proizvodi prave ručno i radionica je sastavni deo pekara, pa može da se zaviri i u radni deo kroz prozor. U pripremi hleba i peciva se koriste tradicionalni načini pripreme uz korišćenje kulture divljeg kvasca starije od 40 godina. Testo pre pečenja provodi i do 48 sati fermentirajući i razvijajući se.

Pekara Korica
Pekara Korica
Pekara Korica
Pekara Korica

Ručak i vino
La štruk – na ovom mestu možete da pojedete samo jednu stvar, i to su štrukle! Tradicionalni recept koji potiče sa severozapada Hrvatske, se sastoji od testa koje je punjeno slanim ili slatkim filom, a zatim se zapeče u rerni. Kada štrukle stignu ispred vas, možete da ih omirišete ali i da ih čujete, jer i dalje cvrče u vrelim posudama.

Štrukle
Štrukle
LA ŠTRUK
LA ŠTRUK

Apetit City – je restoran u samom centru grada koji je restoran za “fino” ručavanje, atmosfera je prijatna ali poslovnija, a hrana je kombinacija Mediterana i Azije, mada ima i šnicli i bifteka. Mi smo probali savršenu čorbu od paradajza, wok sa piletinom i preukusni čokoladni kolač. Poznati su po set meniju za ručak, koji menjaju svakog dana, a koji smo nažalost propustili.

Apetit city
Apetit city
Wok
Wok

Duck fast bistro – je lokal specifičnog koncepta. U pitanju je bistro u kojem je ponuda aktuelna onoliko koliko ima pripremljene hrane za ručak tog dana, nekoliko sati. Sa table se istog momenta briše jelo kojeg više nema, pa se na ručak dolazi na vreme oko 12h ili se odabir pravi u odnosu na ono što je preostalo. Kuhinja je otvorena, stolice su visoke, nema toaleta, kao ni zamrzivača. Svi sastojci su sveži i koriste se istog dana. Ponuda je drugačija svakog dana, i predstavlja kombinaciju dobro poznatih jela sa “dodatkom” nečeg što je drugačije – skoro kao bistro sa primesama “fine dining”. Sve što smo probali je bilo preukusno, uz čašu lokalnog vina – ovaj lokal je na nas ostavio najveći utisak. Ovde je hrana u glavnoj ulozi, i gosti su spremni da čekaju, menjaju izbor u zavisnosti od natpisa na tabli i zaborave na odlazak u toalet – kako bi u hrani uživali.

Duck fast - svinjski vrat sa pire krompirom
Duck fast – svinjski vrat sa pire krompirom

KUPOVINA

Harissa – je radnja u kojoj možete naći veliki izbor kvalitetnih začina, začinskih mešavina i čajeva. Od maline u prahu, do tonke, od šećera sa vanilom do bibera sa limunom. Ovde možete provesti sate, a sigurno ćete naći nešto što želite da isprobate.

Harissa
Harissa

Špeceraj –  je radnja sa velikim izborom domaćih namirnica, kozmetike i rinfuza. Reč špeceraj dolazi iz nemačkog jezika i označava radnju, bakalnicu.

špeceraj
Špeceraj
špeceraj
Špeceraj

Zagreb je grad u kojem možete da uživate i maksimalno iskoristite dan ili dva, a da odete sa osećajem da ste proveli čitavu nedelju, puni utisaka, očiju i stomaka…