Arapska kuhinja u hotelu Hyatt

913
views
Nasser Khlef
Nasser Khlef

Novi Šef kuhinje Hyatt-a, Nasser Khlef doneo je novi koncept arapske kuhinje gostima i posetiocima hotela. Šef Nasser, u beogradski Hyatt je došao početkom ove godine, a prethodnih godina svoju karijeru uspešno je gradio u hotelima Waldorf Astoria i Grand Hyatt u Dubai-u.

Svojim dolaskom, Nasser je doneo ukuse i mirise orijenta, a na jelovnicima hotelskih restorana od sada će biti zastupljeni autentični arapski mezetluci i tradicionalni specijaliteti ovog podneblja, kao što su hummus, grilovani halloumi sir, Fattoush, Mashawi mushakaleh – sirijsko mešano meso, jagnjeći Shish kebab, jagnjeći kofta kebab, pileći Shish ražnjići, arapski hleb, ali i jela od morskih plodova, grilovani gambori, mullet riba i brancin u tahini sosu. Pored velikog izbora predjela, glavnih jela, salata i soseva, ljubitelji slatkiša imaće priliku da se zaslade orjentalnim dezertima i egzotičnim voćnim salatama.

Kebab
Kebab

Originalnost arapske kuhinje hotela Hyatt ogleda se pre svega u misterioznoj veštini sjedinjavanja začina, različitih ukusa i mirisa, a sve namirnice stižu direktno iz Dubaija. Jela su pripremljena po islamskim principima i zahtevima Halal standarda. Koriste se maslinovo i susamovo ulje, kao i najrazličitiji začini: kumin, harissa, kardamom kajenski biber, šafran i naravno tahini pasta, koji jelima daju specifičan ukus i aromu.

Prezentacija
Prezentacija

Na arapskom jelovniku zastupljena su jela zasnovana na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću, gastronomsko carstvo za vegane i vegetarijance. Waraq enab – sarmice sa paradajzom, Hindbi bil zeit – sotirani spanać u maslinovom ulju ili Moutabal – patlidžan sa pastom od susama… samo su neki od specijaliteta koje je Šef Nasser kreirao za ljubitelje ovog principa ishrane.

Uz gostoljubivost, arapska kuhinja poznata je po brojnim jelima iz njenog bogatog kulinarskog identiteta, a koja od nedavno Beograđani imaju jedinstvenu priliku pa probaju samo u hotelu Hyatt.