Uz hranu počinje priča
PutovanjaFika - pauza od posla na švedski način

Fika – pauza od posla na švedski način

“Fika” je deo švedske kulture koji označava “pauzu od posla” i uključuje kafu, pecivo ili sendvič. Fika se smatra društvenom institucijom u Švedskoj – to znači imati pauzu, najčešće pauzu za kafu, sa kolegama, prijateljima, porodicom….

Fika se može odnositi na pauzu na poslu, kafu koju ćete popiti sa prijateljem ili na kafu koju ćete popiti sami.  Termin se koristi za različite situacije ali gotovo uvek uključuje nešto za jelo, kao što su keks, kolači i nešto za piće. Napraviti pauzu uz pecivo sa cimetom, keksom, kolačem je veoma važan deo švedske kulture.

Iako sama reč znači “pauza od posla”, Fika takođe može značiti da se kafa ispija u kafiću. Fika obavlja i važnu društvenu funkciju kada postoji pritisak od reči “sastanak”, ona označava veoma neformalnu situaciju i nema romantični kontekst.

Pužići sa cimetom
Pužići sa cimetom

Tradicionalno, pauza za kafu zahteva slatko pecivo, naročito pužiće sa cimetom. Fika je takođe deo reči fikabrod koja je kolektivni naziv za sve vrste keksa, kolača, slatkog peciva koje se tradicionalno jede uz kafu. Pecivo povezano sa kafom se ponekad naziva Dopp – “zakucavanje”, što znači da namirnicu treba “zakucati” u kafu.

Reč “Fika” je primer slenga u kome su obrnuti slogovi jedne reči, koje proizilaze iz reči Kaffi, ranije varijante švedske  reči kaffe (kafa).

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama